12 Mayıs 2026
Kıyamet Sûresi 20-40 / İnsan Sûresi 1-5 (577. Sayfa)

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ  ...

Kıyamet Sûresi 20. Ayet

كَلَّا بَلْ تُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَۙ  ...


20-21. Ayetler Meal  :   
Hayır! Siz dünyayı seviyorsunuz ve ahireti bırakıyorsunuz.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 كَلَّا hayır
2 بَلْ bilakis
3 تُحِبُّونَ siz seviyorsunuz ح ب ب
4 الْعَاجِلَةَ çarçabuk geçeni ع ج ل

Hz. Peygamber’in vahyi alışıyla ilgili özel olarak kendisine hitap eden ara cümlelerden sonra bu âyetlerde insanlığa yönelik genel bir hitapla tekrar başa dönülerek müşriklerin öldükten sonra dirilme olmayacağına dair iddiaları reddedilmekte, bu konuda geçerli mazeretlerinin bulunmadığı, fakat dünya zevk ve lezzetlerine düşkünlüklerinden dolayı âhiret hayatını reddettikleri ve bu sebeple kınandıkları anlaşılmaktadır. İnsanların kınanmasının sebebi dünya nimetlerini sevmeleri değil, bu yüzden âhireti terketmeleridir. Çünkü dünya nimetleri insanlar için yaratılmıştır (krş. A‘râf 7/31-33).

22. âyette geçen “o gün”den maksat kıyamet günüdür. İnsanların kaçacak yer aradığı o günde dünyada iman edip iyi işler yapanların gönülleri sevinçli, mutlu, yüzleri ise güzel ve aydınlık olacaktır. 23. âyette “Rablerine bakarak mutlulukla parıldayacaktır” diye çevirdiğimiz cümleyi Ehl-i sünnet kelâmcıları “Müminler âhirette Allah’a bakarlar, O’nu görürler” şeklinde anlamışlardır. Hz. Peygamber’in de ashabına, dolunayı gördükleri gibi Allah’ı göreceklerini haber verdiği rivayet edilmiştir (Buhârî, “Tevhîd”, 24). Tenzih ilkesinden hareket eden Mu‘tezile âlimleri ise Allah’ın dünyada da âhirette de görülemeyeceğini savunmuşlardır. Onlar “Rablerine bakarak mutlulukla parıldayacaktır” meâlindeki cümleyi, –âyette geçen “nâzıra” kelimesinin kökünde “bekleme” anlamının da bulunmasından dolayı– “Rablerinin sevabını beklerler, ümit ederler” şeklinde tevil etmişlerdir (bk. Zemahşerî, IV, 192; Râzî, XXX, 226-229).

Ancak konumuz olan âyette müminlerin cennette Allah’ı görecekleri açıkça ifade edilmektedir; bu görmenin mahiyeti ise bizim bilgi ve kavrama imkânlarımızı aşmaktadır. Müminlerin cennetteki görme yetileri de, “görme”nin nasıllığı ve niteliği de bu dünyadakinden farklı olacaktır. Kısacası müminler, cennette Allah’ı “nicelik ve nitelik ölçülerinin dışında” (bilâ kemmin velâ keyfin) görecekler ve bu görme bütün cennet nimetlerini gölgede bırakacak derecede yüce bir mutluluk verecektir (Ayrıca bk. A‘râf 7/143).

Dünyada gerçekleri inkâr eden ve kötü işler yapan kâfirlerin ise yüzleri sararıp solacak, gönülleri mutsuz olacaktır. Çünkü büyük bir korku içinde “belleri kıracak” sözüyle tanımlanan bir musibetin gelmesini beklemektedirler (Şevkânî, V, 391). 25. âyette “bel kemiklerini kıran” diye çevirdiğimiz fâkıra kelimesi mecazi anlamda büyük musibet ve felâketler için kullanılmıştır (Elmalılı, VIII, 5483).

 


Kaynak :  Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa: 509-510

كَلَّا بَلْ تُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَۙ


كَلَّا , ret ve caydırma harfidir. Cevabın olumsuzluğunu bildiren bir harf olup kendinden sonrakinin îrabı tesir etmez. Menetmeyi, nehyetmeyi açma, başlangıç yapma ve gerçeklik ifade eder. Sîbeveyhi ve Halil b. Ahmed ve bir çok nahivciler ile Basra Dil Mektebi’nin çoğunluğu bu edatın  ك  ile olumsuzluk  لَا ’sının birleşmesiyle meydana geldiğini ve şeddenin nefy manasını kuvvetlendirmek için kullanıldığını söylerler. Birçok nahivci ise edatın birleşmeden tek bir kelime olduğunu kabul ederler. (Halil İbrahim Tanç, Kur’an’da كَلَّا  Edatı ) 

بَلْ , idrâb ve atıf harfidir. Önce söylenen bir şeyden vazgeçmeyi belirtir. Buna idrâb denir.  ‘Öyle değil, böyle, fakat, bilakis, belki’ anlamlarını ifade eder. 

Kendisinden sonra gelen cümle ile iki anlam ifade eder:

1. Kendisinden önceki cümlenin ifade ettiği anlamın doğru olmadığını, doğrusunun sonraki olduğunu ifade etmeye yarar. Bu durumda edata karşılık olarak “oysa, oysaki, halbuki, bilakis, aksine” manaları verilir. 

2. Bir maksattan başka bir maksada veya bir konudan diğer bir konuya geçiş için kullanılır. Burada yukarıda olduğu gibi, bir iddiayı çürütmek ve doğrusunu belirtmek için değil de bir konudan başka bir konuya geçiş içindir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

Fiil cümlesidir.  تُحِبُّونَ  fiili  نَ ‘un sübutuyla merfû muzari fiildir. Zamir olan çoğul و ‘ı fail olarak mahallen merfûdur.  الْعَاجِلَةَ  mef’ûlun bih olup fetha ile mansubdur. 

تُحِبُّونَ  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil if’âl babındandır. Sülâsîsi  حبب ’dir.

İf’al babı fiile tadiye (geçişlilik) kesret, haynunet (zamanı gelmesi), sayruret, izale, zamana ve mekâna duhul, temkin (imkân sağlamak), vicdan (bir vasıf üzere bulmak) mutavaat (tef’il babının dönüşlülüğü), tariz (arz etmek, maruz bırakmak) manaları katar. Bazan da fiilin mücerret manasını ifade eder.

عَاجِلَةَۙ  kelimesi, sülâsi mücerredi  عجل  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

كَلَّا بَلْ تُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَۙ

 

Ayet istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. Ayette  كَلَّا  ret ve caydırma, بَلْ  intikal için gelmiş idrâb harfidir.

Bir cevap edatı olan  كَلَّا , kendinden önce geçen cümlenin ifade ettiği düşüncenin doğru olmadığını sert bir şekilde ifade etmeye yarar. (Mehmet Altın, Kur’an’da Te’kid Üslupları ve Çeşitleri, Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2017/3)

كَلَّاۚ , cevabın olumsuzluğunu bildiren bir harf olup kendinden sonrakinin îrabına tesir etmez. Menetmeyi, nehyetmeyi açma, başlangıç yapma ve gerçeklik ifade eder. Sîbeveyhi ve Halil b. Ahmed ve birçok nahivciler ile Basra Dil Mektebi’nin çoğunluğu bu edatın  ك  ile olumsuzluk  لَا ’sının birleşmesiyle meydana geldiğini ve şeddenin nefy manasını kuvvetlendirmek için kullanıldığını söylerler. Birçok nahivci ise edatın birleşmeden tek bir kelime olduğunu kabul ederler. (Halil İbrahim Tanç, Kur’an’da  كَلَّا  Edatı) 

‘Hayır, kesinlikle hayır, asla, mümkün değil’ manalarini taşıyan  كَلَّا  sözcüğü, söyleyen kişiyi azarlamak, sözlerini ret ve iptal etmektir. Bu, olumlu cevap vermek anlamına gelen evet sözcüğünün zıttıdır. (Müfredat)

بَلِ , atıf edatlarındandır. Ancak diğer atıf edatları gibi hüküm bakımından atıf görevi görmez. Bu edat, sadece matufu îrab yani hareke bakımından matufun aleyhe atfeder. Anlamsal açıdan ise tersinelik ilişkisi kurar. (Abdullah Hacıbekiroğlu, Arap Dilinde Edatların Metinde Kurduğu Anlamsal İlişkiler, Doktora Tezi)

كَلَّا  (Hayır!) kelimesi, Peygamber’e (sav) bir daha acele etmeyi yasaklamakta, bu yaptığının yanlış olduğunu bildirerek, sabırlı ve sakin olmaya teşvik etmektedir. Peşinden “Hayır!.. Aslında, siz aceleden hoşlanıyorsunuz” ayeti getirilerek, bu konuda mübalağa edilmiştir. Adeta şöyle buyrulmaktadır: “Hayır!.. Aslında siz -ey Âdemoğulları- ‘acele’den yaratıldığınız; yani acelecilik tabiatınıza yerleştirildiği için her işte acele ediyorsunuz! Bu sebeple de acil ve peşin olanı seviyor; “Ahireti ise bırakıyorsunuz!..” (Keşşâf)

Ayet, müspet muzari fiil sıygasında, lâzım-ı faide-i haber talebî kelamdır. Teceddüt, istimrar ve tecessüm ifade etmiştir. Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi )

الْعَاجِلَةَۙ , ism-i fail vezninde gelerek bu özelliğin hudûs ve yenilenmesine işaret etmiştir.

Kıyamet Sûresi 21. Ayet

وَتَذَرُونَ الْاٰخِرَةَۜ  ...


 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَتَذَرُونَ ve bırakıyorsunuz و ذ ر
2 الْاخِرَةَ ahireti ا خ ر

وَتَذَرُونَ الْاٰخِرَةَۜ


Ayet, atıf harfi وَ ‘la istînâfiyye matuftur. Fiil cümlesidir.  تَذَرُونَ  fiili  نَ ‘un sübutuyla merfû muzari fiildir. Zamir olan çoğul و ‘ı fail olarak mahallen merfûdur.  الْاٰخِرَةَ  mef’ûlun bih olup fetha ile mansubdur.

وَتَذَرُونَ الْاٰخِرَةَۜ


Cümle, atıf harfi  وَ ‘la önceki ayete atfedilmiştir. Atıf sebebi tezattır. Müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. İstimrar, teceddüt ve tecessüm ifade etmiştir.

Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi) 

الْعَاجِلَةَۙ - الْاٰخِرَةَۜ  kelimeleri arasında tıbâk-ı îcab,  تَذَرُونَ -  تُحِبُّونَ  kelimeleri arasında ise tıbâk-ı hafî sanatı vardır.

تُحِبُّونَ الْعَاجِلَةَۙ  cümlesiyle  وَتَذَرُونَ الْاٰخِرَةَۜ  cümlesi arasında mukabele sanatı vardır.

تُحِبُّونَ  ve  تَذَرُونَ  fiilleri  يَ  ile de okunmuştur ki daha etkilidir. Şayet [Onu okumak için dilini kıpırdatma.] (16) diye başlayan ayet grubunun Kıyamet konusuyla nasıl bir bağlantısı var? dersen şöyle derim: Bağlantı şu yöndendir: Bu ayetler, dünyayı sevip ahireti terk etmeleri sebebiyle insanları azarlamaya bir geçiştir. (Keşşâf)

Kıyamet Sûresi 22. Ayet

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَاضِرَةٌۙ  ...


O gün birtakım yüzler aydındır.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وُجُوهٌ yüzler vardır و ج ه
2 يَوْمَئِذٍ o gün
3 نَاضِرَةٌ ışıl ışıl parlar ن ض ر

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَاضِرَةٌۙ


İsim cümlesidir.  وُجُوهٌ  mübteda olup lafzen merfûdur.  يَوْمَئِذٍ  zaman zarfı  نَاضِرَةٌ  fiiline mütealliktir.  

يَوْمَ  zaman zarfı,  إذ ’e muzaftır.  يَوْمَ  ref mahallinde feth üzere mebnidir. إذ  mukadder sükun ile mebni bir isimdir. Çünkü muzafun ileyh olarak cer mahallindedir. Aldığı tenvin ise mahzuf bir cümleden avzdır. Takdir:  يوم إذ تقوم القيامة (Kıyamet koptuğu gün)  şeklindedir.

نَاضِرَةٌ  kelimesi haber veya  وُجُوهٌ ‘nün sıfatı olup damme ile merfûdur. 

نَاضِرَةٌ  kelimesi, sülâsi mücerredi نضر  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَاضِرَةٌۙ


Ayet istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. Mübteda ve haberden müteşekkil sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi faide-i haber ibtidaî kelamdır.

İsim cümlesi sübut ifade eder. İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

وُجُوهٌ  mübtedadır. Mübtedanın haberi sonraki ayette gelmiştir. Müsnedün ileyhin nekreliği tazim ifade eder. 

Cümlede takdim-tehir sanatı vardır. Bütün mamullerin cümledeki yeri, aslında amilinden sonra gelmesidir.  نَاضِرَةٌۙ ‘e müteallik olan zaman zarfı  يَوْمَئِذٍ , ihtimam için amiline takdim edilmiştir.

يَوْمَ  zaman zarfı,  إذ ’e muzaftır.  يَوْمَئِذٍ ‘deki tenvin mahzuf bir cümleden avzdır. Takdir: يَوْمَ إذْ بَرَقَ البَصَرُ (Gözlerin şimşek gibi çaktığı gün) şeklindedir. Muzâfun ileyh cümlesinin hazfi, îcâz-ı hazif sanatıdır.

يَوْمَئِذٍ  kıyamet gününden kinayedir.

وَوُجُوهٌ  sıfatı olan  نَاضِرَةٌۙ , ism-i fail vezninde gelerek bu özelliğin istimrar ve istikrarına işaret etmiştir.

وُجُوهٌ ‘ün nekre oluşu Şura/7 ‘deki فَرِيقٌ في الجَنَّةِ وفَرِيقٌ في السَّعِيرِ [onların bir bölümü cennette bir bölümü ise se’îrde(cehennem) dir.] ayetinde olduğu gibi tenvi’ (çeşitlendirme) ve taksim içindir. (Âşûr)  

İsim cümlesindeki ism-i fail istimrar ifade eder. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

İsm-i fail sübuta, istikrara ve sıfatın mevsûfa olan bağlılığına delalet eder. (Halidî, Vakafat, s. 80)

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ [Yüzler vardır ki o gün…] ayetinde mecâz-ı mürsel var­dır. Bu, zikr-i cüz irâde-i küll kısmından olup yüz ile insanın tümü kastedilmiştir. (Safvetü’t Tefâsir)

Parlayıcı diye ifadelendirdiğimiz نَاضِرَ  kelimesinin masdarı olan  ألنضرة  derinin tazeliği ve güzelliği anlamındadır. Bu, nimetlenmenin sonucundandır. Kıyamet günü müminlerin yüzleri güzel ve parlak olacaktır. Onlarda nimetlerin parlaklığı ve güzelliği görülür. (Rûhu’l Beyân) 

Kıyamet Sûresi 23. Ayet

اِلٰى رَبِّهَا نَاظِرَةٌۚ  ...


Rablerine bakarlar.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 إِلَىٰ
2 رَبِّهَا Rabbine ر ب ب
3 نَاظِرَةٌ bakar ن ظ ر
Riyazus Salihin, 1902 Nolu Hadis
Cerîr İbni Abdullah radıyallahu anh şöyle dedi:
Bir gece Resûlullah’ın yanında bulunuyorduk. On dördüncü gecesindeki aya baktıktan sonra şöyle buyurdu:
“Şu ayı hiç bir sıkıntı çekmeden gördüğünüz gibi Rabbinizi de ayan beyan göreceksiniz.”
(Buhârî, Mevâkîtü’s-salât 16,Tefsîru sûre (50), 2, Tevhîd 24; Müslim, Mesâcid 211. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Sünnet 19; Tirmizî, Cennet 16; İbni Mâce, Mukaddime 13)

(Ashab, Resulullah'a): "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet günü Rabbimizi görecek miyiz?" diye sordular. Aleyhissalatu vesselam: "Bulutsuz bir günde, öğle vaktinde güneşi görme hususunda bir itişip kakışmanız olur mu?" diye sordu. Ashab: "Hayır!" deyince: "Bulutsuz (dolunaylı) gecede ayı görmekte itişip kakışmanız olur mu?" diye tekrar sordu. Ashab yine: "Hayır!" deyince: "Nefsim yed-i kudretinde olan Zat-ı Zülcelal'e yemin olsun, Rabbinizi görme hususunda da hiçbir itişip kakışmanız olmayacak. Tıpkı güneş ve ayı görmede itişip kakışmanız olmadığı gibi. Böylece kul, Rabbiyle karşı karşıya gelecek. Rabb Teala: "Ey filan! Ben sana ikram etmedim mi? Seni efendi yapmadım mı? Sana zevce vermedim mi? Atı, deveyi sana musahhar (hizmetçi) kılmadım mı? Reislik yapmana, ganimet malından dörtte bir almana müsaade etmedim mi ?" diye soracak. Kul: "Evet ey Rabbim!" diyecek. Rab Teala: "Benimle karşılaşacağını hiç düşünmedin mi?" diyecek. Kul bu soruya: "Hayır!" karşılığını verecek. Rab Teala da: "Öyleyse şimdi de ben seni unutuyorum. Tıpkı (dünyada) sen beni unuttuğun gibi!" diyecek. Sonra ikinci kul Allah'ın karşısına çıkar. Rab Teala ona da aynı şeyleri söyler. Sonra üçüncüye de birinciye söylediklerinin aynısını söyler. Kul: "Evet! ey Rabbim!" der. Rab Teala da: "Benimle karşılaşacağını hiç aklından geçirdin mi?" diye sorar. Kul: "Ey Rabbim, sana, kitaplarına ve peygamberlerine inandım. Namaz kıldım, oruç tuttum, sadaka verdim!" der ve elinden geldiğince (Hak Teala hakkında) hayır senada bulunur. Rab Teala: "Bu hususta lehine şehadet edecek biri var mı?" diye soracak. Kul: "Hayır, yok!" diyecek. Rab Teala: "Şimdi senin aleyhine bir şahit gönderilecek!" der. Kul kendi kendine: "Benim aleyhime şahidlik yapacak da kim?" diye içinden düşünür. Kulun ağzı mühürlenir. Uyluğuna: "Haydi konuş!" denir. Uyluğu , eti, kemiği konuşup, onun amelini, haber verirler. Bu, onun kendisi için bir özür aramaması içindir. Bu kimse, Allah'ın gadabına uğrayan münafıktır." 
Ravi: Ebu Hureyre 
Kaynak: Müslim, Zühd 16, (2968)

Riyazus Salihin, 1900 Nolu Hadis
Suheyb radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Cennetlikler cennete girince Allah Teâlâ onlara:
- Size vermemi istediğiniz bir şey var mı? diye soracak. Onlar:
- Yâ Rabbî! Yüzlerimizi ak etmedin mi? Bizi cennete koyup cehennemden kurtarmadın mı, daha ne isteyelim, diyecekler.
İşte o zaman Allah Teâlâ perdeyi kaldıracak. Onlara verilen en güzel ve en değerli şey Rablerine bakmak olacaktır.”
(Müslim, Îmân 297. Ayrıca bk. Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân 11)

اِلٰى رَبِّهَا نَاظِرَةٌۚ


İsim cümlesidir.  اِلٰى رَبِّهَا  car mecruru mahzuf mukaddem habere mütealliktir. Aynı zamanda muzâftır. Muttasıl zamir  هَا  muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.  نَاظِرَةٌ  muahhar mübteda olup lafzen merfûdur. 

نَاظِرَةٌ  kelimesi, sülâsi mücerredi نظر  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اِلٰى رَبِّهَا نَاظِرَةٌۚ


Önceki ayetin devamı olan ayette  نَاظِرَةٌ  kelimesi  وُجُوهٌ un haberidir. Cümlede takdim-tehir sanatı vardır. Bütün mamullerin cümledeki yeri, aslında amilinden sonra gelmesidir.  نَاظِرَةٌۚ ‘e müteallik olan car mecrur  اِلٰى رَبِّهَا , ihtimam için amiline takdim edilmiştir. İhtisas için değildir.(Âşûr)

نَاظِرَةٌۚ , ism-i fail vezninde gelerek bu özelliğin istimrar ve istikrarına işaret etmiştir.

İsim cümlesindeki ism-i fail istimrar ifade eder. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

İsm-i fail sübuta, istikrara ve sıfatın mevsûfa olan bağlılığına delalet eder. (Halidî, Vakafat, s. 80)

Veciz ifade kastına matuf  رَبِّهَا  izafetinde Rabb isminin muzâf olmasıyla  هَا  zamirinin ait olduğu yüzler şeref kazanmıştır.

نَاضِرَةٌۙ - نَاظِرَةٌ  kelimeleri arasında cinas-ı muharref, muvazene ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.(Âşûr)

Ayette mütekellim Allah Teâlâ olduğu halde Rabb isminin zikredilmesi tecrîd sanatıdır. 

اِلٰى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ  [Rablerine bakmaktadır]; yani başka bir şeye değil, sadece Rablerine bakarlar. Mef‘ûlün öne alınmasıyla böyle tahsis anlamı elde edilir.

Peki, burada mef‘ûlün öne alınması, nasıl ihtisasa delalet etmiş? Malumdur ki onlar, mahşerde ihataya sığmayacak, sayıya gelmeyecek kadar çok eşyaya bakıyor olacaklar; çünkü orada bütün mahlûkat bir araya geliyor. Müminler o gün her tarafa bakabilirler; çünkü onlar için korku yoktur, mahzun da olmayacaklardır; güvendedirler. Demek ki; müminlerin sadece Allah’a bakıyor olması -tabii, O bakılabilen bir şey ise- imkansızdır. O zaman, bakma fiilini ihtisasla birlikte sahih düşecek bir manaya hamletmek gerekir. İşte, bununla birlikte sahih düşecek mana, insanların “Ben falana, bana ne yapacak diye bakıyorum.” sözüne benzemesidir; bu sözle beklemeyi ve ümidi kastedersin. (Keşşâf)

اِلٰى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ [Rablerine bakmaktadır]; Bakmak, bir şeyi görmek ve anlamak için gözü çevirmektir. Yüzlerin bakmasından maksat, yüzlerdeki gözlerin bakmasıdır. Mahallin anılıp o mahaldeki şeyin kastedilmesi yoluyla söylenmiştir. Ayetin anlamı şudur: Yüzler, onun dışındaki hiçbir şeyi fark edemeyecek derecede onun güzelliğini incelemeye dalarak apaçık bir şekilde Allah'ı görürler, onu müşahede ederler. Yaratanına bakan bu yüzlerin sevinmeleri ve parlamaları haklarıdır. Ehl-i sünnet alimlerinin tümü bu ayetin, müminlerin Allah Teâlâ'yı keyfiyetsiz ve sınırsız şekilde görecekleri manasını içerdiğine hamletmişlerdir. (Rûhu’l Beyân - Elmalılı)

Kıyamet Sûresi 24. Ayet

وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ بَاسِرَةٌۙ  ...


O gün birtakım yüzler de asıktır.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَوُجُوهٌ ve yüzler vardır و ج ه
2 يَوْمَئِذٍ o gün
3 بَاسِرَةٌ asıktır ب س ر

وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ بَاسِرَةٌۙ


وَ  atıf harfidir. Atıf harflerinden biri kullanılarak iki kelimeyi veya iki cümleyi birbirine bağlamaya atf-ı nesak denir. Atıf harfinden önce gelene matufun aleyh, sonra gelene matuf denir. Matuf ve matufun aleyh arasında irab bakımından, sıyga bakımından, cümlelerin haberî veya inşaî olması bakımından uyum olur. Mana bakımından aralarında uygunluk varsa fiil isme atfedilebilir. Müstetir zamir atıf olmaz. Matufun îrabı her zaman için matufun aleyhe uyar.

Matuf ve matufun aleyhin hükümde ortak olduğunu belirtir. İkisi arasında tertip (sıra) olduğunu göstermez. Vav ile yapılan atıfta matuf ve matufun aleyh yer değiştirebilir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

İsim cümlesidir.  وُجُوهٌ  mübteda olup lafzen merfûdur.  يَوْمَئِذٍ  zaman zarfı  بَاسِرَةٌ  fiiline mütealliktir.  

يَوْمَ  zaman zarfı,  إذ ’e muzaftır.  يَوْمَ  ref mahallinde feth üzere mebnidir.  إذ  mukadder sükun ile mebni bir isimdir. Çünkü muzafun ileyh olarak cer mahallindedir. Aldığı tenvin ise mahzuf bir cümleden avzdır. Takdiri;  يوم إذ تقوم القيامة (Gözlerin şimşek gibi çaktığı gün) şeklindedir. 

بَاسِرَةٌ  haber veya  وُجُوهٌ ‘nün sıfatı olup damme ile merfûdur.  بَاسِرَةٌ  kelimesi, sülâsi mücerredi بسر  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ بَاسِرَةٌۙ


Ayet, tezat nedeniyle 22. ayete atfedilmiştir. 

وَوُجُوهٌ  mübtedadır. Mübtedanın haberi sonraki ayette gelmiştir. Müsnedün ileyhin nekreliği tahkir ifade eder. 

Cümlede takdim-tehir sanatı vardır. Bütün mamullerin cümledeki yeri, aslında amilinden sonra gelmesidir.  بَاسِرَةٌۙ ‘e müteallik olan zaman zarfı  يَوْمَئِذٍ , ihtimam için amiline takdim edilmiştir.

يَوْمَ  zaman zarfı,  إذ ’e muzaftır.  يَوْمَئِذٍ ‘deki tenvin mahzuf bir cümleden avzdır. Muzâfun ileyh cümlesinin hazfi, îcâz-ı hazif sanatıdır. 

يَوْمَئِذٍ  kıyamet gününden kinayedir.

وَوُجُوهٌ  kelimesinin sıfatı olan  بَاسِرَةٌۙ , ism-i fail vezninde gelerek bu özelliğin istimrar ve istikrarına işaret etmiştir.

İsim cümlesindeki ism-i fail istimrar ifade eder. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

İsm-i fail sübuta, istikrara ve sıfatın mevsûfa olan bağlılığına delalet eder. (Halidî, Vakafat, s. 80)

بَاسِرَةٌ  suratı çok asık, çok kederli demektir.  بسيل  ise bundan da şiddetlidir; ancak bu daha çok, ‘somurtması fazla olan kahraman’ için kullanılır.

Yüzü parlak olanlar, kendilerine her türlü hayrın yapılmasını bekledikleri gibi bunlar da kendilerine öyle bir şey yapılmasını beklerler ki o, şiddet ve kötülük bakımından tam bir belkırandır, yani insanın bel kemiğini kıran bir felaket!.. (Keşşâf) 

22. Ayetteki  وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَاضِرَةٌۙ اِلٰى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ  [Yüzler vardır ki o gün ışıl ışıl parla­yacaktır. Onlar, Rablerine bakacaklar.] ayetindeki mü'minlerin yüzlerinin parlaklığı ile  وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ بَاسِرَةٌۙ [Yüzler de vardır ki o gün buruşacaktır.] aye­tindeki kâfirlerin yüzlerinin buruşukluğu arasında güzel bir mukabele var­dır. (Safvetü’t Tefâsir)

بَاسِرَةٌۙ , yüzü çok ekşi olan, yüzünü döken, asan anlamındadır. باسل  kelimesi ise, bundan daha ileri dereceyi ifade eder. Ne var ki bu kelime tağlîb yoluyla yüzünü çok ekşittiğinde, yiğit ve cesur kimse hakkında kullanılır. Buna göre mana, "O yüzler, asıktır, buruktur, döküktür, çatıktır.." demek olur. (Fahreddin er-Râzî)

 
Kıyamet Sûresi 25. Ayet

تَظُنُّ اَنْ يُفْعَلَ بِهَا فَاقِرَةٌۜ  ...


Bel kemiklerini kıran bir felakete uğratılacaklarını anlarlar.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 تَظُنُّ anlar ظ ن ن
2 أَنْ
3 يُفْعَلَ yapılacağını ف ع ل
4 بِهَا kendisine
5 فَاقِرَةٌ belini kıran(bela)nın ف ق ر

تَظُنُّ اَنْ يُفْعَلَ بِهَا فَاقِرَةٌۜ


تَظُنُّ اَنْ يُفْعَلَ  cümlesi  وُجُوهٌ ‘nün ikinci haberi olarak mahallen merfûdur.

Fiil cümlesidir. تَظُنُّ  damme ile merfû muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri هى ‘dir. 

اَنْ  ve masdar-ı müevvel  تَظُنُّ  fiilinin iki mef’ûlü yerinde olup mahallen mansubdur. تَظُنُّ  sanmak anlamında kalp fiillerindendir.

Kalp fiilleri (iki mef’ûl alan fiiller); bir mef’ûl ile manası tamamlanamayıp ikinci mef’ûle ihtiyaç duyan fiillerdir. Bu fiiller isim cümlesinin önüne gelirler, mübteda ve haberi iki mef’ûl yaparak nasb ederler. 3 gruba ayrılırlar:

1. Bilmek manasında olanlar.

2. Sanmak manası ifade edenler, kesine yakın bilgi ifade ederler. “Sanmak, zannetmek, saymak, kendisine öyle gelmek” gibi manalara gelir.

3. Değiştirme manası ifade edenler. Aynı anlama gelmedikleri halde görevleri itibariyle onlara benzerliklerinden kalp fiilleri adı altına girmişlerdir.

Değiştirme manasına gelen fiiller “etti, yaptı, kıldı, edindi, dönüştürdü, değişik bir hale getirdi” gibi manalara gelir.

Bilgi ve zan fiillerinden sonra bazen  اَنَّ ’li ve  اَنْ ’li cümleler gelir, bu cümleler iki mef’ûl kabul edilir. Bilmek, sanmak ve değiştirme manasına gelen bu fiiller 3 şekilde gelebilir: 1) İki mef’ûl alanlar, 2) İki mef’ûlünü masdar-ı müevvel cümlesi olarak alanlar, 3) İki mef’ûlü hazif olanlar. Kalp fiilleri iki mamûlü arasında olduğunda amel etmeleri de etmemeleri de caizdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

Fiili muzarinin başına  اَنْ  harfi geldiği zaman onu nasb ettiği gibi anlamını da masdara çevirmektedir. Bu tür masdarlara masdar anlamı içerdikleri için “tevilli masdar (masdar-ı müevvel cümlesi)” denmektedir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اَنْ  muzariyi nasb ederek manasını masdara çeviren harftir.  يُفْعَلَ  fetha ile mansub meçhul muzari fiildir. بِهَا  car mecruru  يُفْعَلَ  fiiline mütealliktir.  فَاقِرَةٌ  naib-i fail olup lafzen merfûdur. 

فَاقِرَةٌ  kelimesi, sülâsi mücerredi فقر  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

تَظُنُّ اَنْ يُفْعَلَ بِهَا فَاقِرَةٌۜ


Ayet önceki ayetteki  وُجُوهٌ ’un haberidir. Müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. Haberin muzari fiil sıygasında cümle olarak gelmesi hükmü takviye, hudûs, istimrar, teceddüt ve tecessüm ifade etmiştir.

Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi) 

Zannetmek ve kesin olarak bilmek üzere iki zıt manaya sahip  ظُنُّ  fiili burada, kesin olarak bilmek manasındadır.

Masdar harfi  اَنْ  ve akabindeki  يُفْعَلَ بِهَا فَاقِرَةٌ  cümlesi, masdar teviliyle  تَظُنُّ  fiilinin mef’ûlu konumundadır. Masdar-ı müevvel, muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.

Muzari fiil hudûs, teceddüt ve tecessüm ifade etmiştir. 

يُفْعَلَ  fiili, meçhul bina edilmiştir. Meçhul bina edilen fiillerde mef’ûle dikkat çekme kastı vardır. Çünkü fiil malum bina edildiğinde mef’ûl olan kelime, meçhul binada naib-i fail olur.

Meçhul bina naib-i failin bu fiilde bir dahli olmadığına da işaret eder. (Dr. Adil Ahmet Sâbir er-Ruveynî, Teemmülat fi Sûret-i İbrahim, s. 127)

Cümlede takdim-tehir sanatı vardır. Car mecrur  بِهَا , ihtimam için naib-i fail olan  فَاقِرَةٌۜ ‘e takdim edilmiştir

فَاقِرَةٌۜ , ism-i fail vezninde gelerek bu özelliğin hudûs ve yenilenmesine işaret etmiştir.

Müsnedün ileyh olan  فَاقِرَةٌ ‘un nekre gelmesi tarifi mümkün olmayan bir durumu ifade etmiştir.

İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

وُجُوهࣱ یَوۡمَىِٕذࣲ نَّاضِرَةٌ إِلَىٰ رَبِّهَا نَاظِرَةࣱ  cümlesiyle  وَوُجُوهࣱ یَوۡمَىِٕذِۭ بَاسِرَةࣱ تَظُنُّ أَن یُفۡعَلَ بِهَا فَاقِرَةࣱ  cümlesi arasında mukabele sanatı vardır.

Ayetteki  فَاقِرَةٌ  insanın bel kemiklerini kıran büyük musibet ve felaket demektir. ”Fakir" kelimesi de bu kökten türemiştir. Çünkü fakirlik de insanın bel kemiğini kırar, onu başkalarına muhtaç bırakır. Bu, mesudların yüzleri ile bedbahtların yüzleri arasında çok latif bir karşılaştırmadır. Parlayan güleç yüzler, kendilerine her türlü hayrın yapılacağını bekledikleri gibi, bedbahtların yüzleri de musibeti beklerler. Zira ikisi arasındaki karşılaştırma bunu gerektirir. (Rûhu’l Beyân)

Kıyamet Sûresi 26. Ayet

كَلَّٓا اِذَا بَلَغَتِ التَّرَاقِيَۙ  ...


26-30. Ayetler Meal  :   
Hayır, can boğaza dayandığı, “Kimdir (bunu) iyi edecek?” dendiği, (ölmek üzere olanın da) bunun ayrılış olduğunu bildiği, bacakların birbirine dolandığı zaman, işte o gün sevk ediliş, Rabbinedir.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 كَلَّا hayır
2 إِذَا ne zaman ki
3 بَلَغَتِ (can) dayanır ب ل غ
4 التَّرَاقِيَ köprücük kemiklerine ت ر ق

Can boğaza gelip de hasta ölmek üzere olduğunda çevresindekiler, “Bunu ölümden kurtaracak bir şifacı yok mu?” diye sorarak son bir çarenin bulunup bulunmadığını araştırırlar. Bir yoruma göre de ölüm meleği, “Bunun ruhunu rahmet melekleri mi yoksa azap melekleri mi götürecektir?” diye sorarlar. Bu telâş arasında ölmek üzere olan kişi artık yakınlarından ve dünya hayatından ayrılma zamanının geldiğini anlar; ecel geldiğinde can çıkıp gider. “Bacaklar birbirine dolaşır” ifadesi, “Artık ölen kişinin dünya ile ilgisi kesilmiş, âhiret hayatına, ilâhî huzura yönelmiştir” şeklinde açıklanmıştır. Bundan sonra kendi iradesiyle hareket etme imkânı yoktur. Allah katında durumu dünyada yaptıklarına göre değerlendirilir; müminlerden ise cennete, inkârcılardan ise cehenneme gönderilir.


Kaynak :  Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa: 510 

كَلَّٓا اِذَا بَلَغَتِ التَّرَاقِيَۙ


كَلَّا , ret ve caydırma harfidir. Cevabın olumsuzluğunu bildiren bir harf olup kendinden sonrakinin îrabı tesir etmez. Menetmeyi, nehyetmeyi açma, başlangıç yapma ve gerçeklik ifade eder. Sîbeveyhi ve Halil b. Ahmed ve bir çok nahivciler  ile Basra Dil mektebinin çoğunluğu bu edatın  ك  ile olumsuzluk  لَا ’sının birleşmesiyle meydana geldiğini ve şeddenin nefy manasını kuvvetlendirmek için kullanıldığını söylerler. Birçok nahivci ise edatın birleşmeden tek bir kelime olduğunu kabul ederler. (Halil İbrahim Tanç, Kur’an’da كَلَّا  Edatı ) 

اِذَا  şart manalı, cümleye muzâf olan, cezmetmeyen zaman zarfıdır. Vuku bulma ihtimali kuvvetli veya kesin olan durumlar için gelir.  إلى ربّك يومئذ المساق (O gün sevk Rabbinedir.) sözüne delalet eden cevaba mütealliktir.  بَلَغَتِ  ile başlayan fiil cümlesi muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur. 

إِذَا  şart manası taşıyan, cezmetmeyen zaman zarfıdır. Cümleye muzâf olur. Vuku bulma ihtimali kuvvetli veya kesin olan durumlar için gelir.

إِذَا : Cümleye muzâf olan zarflardandır. Kendisinden sonra gelen muzâfun ileyh cümlesi aynı zamanda şart cümlesidir. 

إِذَا ‘dan sonraki şart cümlesinin fiili, mazi veya muzari manalı olur. Cevabı ise umumiyetle muzari olur, mazi de olsa muzari manası verilir: 

a)  إِذَا  fiil cümlesinden önce gelirse, zarf (zaman ismi); isim cümlesinden önce gelirse (mufâcee=sürpriz) harfi olur.

b)  إِذَا ‘nın cevap cümlesi, iki muzari fiili cezm edenlerin cevap cümleleri gibi mazi, muzari, emir, istikbal, isim cümlesi... şeklinde gelir. Cevabın başına  ف ‘nın gelip gelmeme durumu, iki muzari fiili cezm edenlerle aynıdır.

c)  Sükun üzere mebnîdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

بَلَغَتِ  fetha üzere mebni mazi fiildir.  تْ  te’nis alametidir. Siyakın delaletiyle fail mahzuftur. Takdiri, الروح أو النفس (Ruh veya nefis) şeklindedir.  التَّرَاقِيَ  mef’ûlun bih olup fetha ile mansubdur.
 

كَلَّٓا اِذَا بَلَغَتِ التَّرَاقِيَۙ


Ayet istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. Bir cevap edatı olan  كَلَّاۜ , kendinden önce geçen cümlenin ifade ettiği düşüncenin doğru olmadığını sert bir şekilde ifade etmeye yarar. (Mehmet Altın, Kur’an’da Te’kid Üslupları ve Çeşitleri, Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2017/3)

كَلَّاۚ , cevabın olumsuzluğunu bildiren bir harf olup kendinden sonrakinin îrabına tesir etmez. Menetmeyi, nehyetmeyi açma, başlangıç yapma ve gerçeklik ifade eder. Sîbeveyhi ve Halil b. Ahmed ve birçok nahivciler ile Basra Dil Mektebi’nin çoğunluğu bu edatın  ك  ile olumsuzluk  لَا ’sının birleşmesiyle meydana geldiğini ve şeddenin nefy manasını kuvvetlendirmek için kullanıldığını söylerler. Birçok nahivci ise edatın birleşmeden tek bir kelime olduğunu kabul ederler. (Halil İbrahim Tanç, Kur’an’da  كَلَّا  Edatı) 

‘Hayır, kesinlikle hayır, asla, mümkün değil’ manalarini taşıyan  كَلَّا  sözcüğü, söyleyen kişiyi azarlamak, sözlerini ret ve iptal etmektir. Bu, olumlu cevap vermek anlamına gelen evet sözcüğünün zıttıdır. (Müfredat)

اِذَا  şart manalı, cümleye muzâf olan, cezmetmeyen zaman zarfıdır. Şart üslubundaki cümlede, şart edatı  اِذَا ‘nın muzâfun ileyhi olan  بَلَغَتِ التَّرَاقِيَ  şart cümlesi, mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. Şart cümlesi aynı zamanda  اِذَا ‘nın muzâfun ileyhidir.  اِذَا  şart manalı zaman zarfı, cevaba mütealliktir. إلى ربّك يومئذ المساق  sözüne delalet eden cevaba mütealliktir.

Nahivcilere göre şart fiili olarak kullanılan mazi fiil gelecek zaman ifade eder. (Fâdıl Sâlih Samerrâî Tefsir, c. 2, s. 88.) 

بَلَغَتِ  fiilinin faili, siyakın delaletiyle mahzuftur. Takdiri, الروح  veya  النفس  şeklindedir. Naib-i failin hazfî îcâz-ı hazif sanatıdır.

Ayette îcâz-ı hazif sanatı vardır. Takdiri  إلى ربّك يومئذ المساق (O gün sevk Rabbinedir.) olan cevap cümlesi mahzuftur.

Bu takdire göre mezkûr şart ve mahzuf cevap cümlelerinden müteşekkil terkip, şart üslubunda faide-i haber ibtidaî kelamdır. Haber cümlesi yerine şart üslubunun tercih edilmesi, şart üslubunun daha beliğ ve etkili olmasındandır.

بَلَغَتِ  fiilinin mef’ûlü olan  التَّرَاقِيَۙ , masdar vezninde gelerek mübalağa ifade etmiştir.

Burada  إِنْ  değil,  اِذَا  buyurulmuştur. Çünkü bahsedilen olay gerçekleşmiştir ya da kesinlikle gerçekleşecektir. Çünkü  اِذَا  harfi, sık karşılaşılan durumlarda veya kesinlik bulacak olaylarda kullanılır. إِنْ  harfi ise varsayım ifade eder. Bu hadise vuku bulur ya da vuku bulmaz. Burada  إنْ  değil,  اِذَا  buyurulmuştur. Çünkü bahsedilen olay gerçekleşmiştir ya da kesinlikle gerçekleşecektir. Çünkü  اِذَا  harfi, sık karşılaşılan durumlarda veya kesinlik bulacak olaylarda kullanılır.  إنْ  harfi ise varsayım ifade eder. Bu hadise vuku bulur ya da vuku bulmaz. (Fâdıl Sâlih Sâmerrâî, Beyânî Tefsir Yolu, Lokman Suresi 7, c. 2, s. 397)

Hayır! ifadesi, dünyanın ahirete tercih edilmesini engellemek içindir. Sanki “Vazgeçin bundan! Önünüzde bulunan ve gelip çattığında dünyadan kopup, ebediyyen kalacağınız ahirete intikal edeceğiniz ölüme karşı uyanık olun!” denilmektedir. (Keşşâf)

‘Dayandığında’ anlamındaki  بَلَغَتِ  fiilinde zamir, zikri geçmese de nefse (cana) racidir; çünkü sözün gelişi buna delalet etmektedir. 

التَّرَاقِيَ (köprücük kemikleri); boyun deliğini sağdan ve soldan saran kemiklerdir. Onlara ahiret merhalelerinin ilkinin -yani ruh köprücük kemiklerine dayanıp da çıkıp gitmesi yaklaştığında gerçekleşecek olan ölümün- zorluğunu hatırlatmaktadır. Ruhun sahibi, can vereceği zaman yanına gelenler birbirlerine, yok mu okuyup üfleyecek derler; yani onu içinde bulunduğu durumdan hanginiz kurtaracak? Bunun ölüm meleğine ait bir söz olduğu da söylenmiştir; yani Onun ruhunu hanginiz yükseltecek? Rahmet melekleri mi yoksa azap melekleri mi? (Keşşâf)

التَّرَاقِيَ  kelimesi  ترقوة ‘nin cemisi olup, bu da, iki omuz başı ile göğsün üst kısmı arasındaki kemiktir. Bil ki nefsin veya ruhun (canın) buraya varıp dayandığı söylenerek, ölümün yaklaştığı kinâî olarak anlatılmak istenmiştir. (Fahreddin er-Râzî)

 
Kıyamet Sûresi 27. Ayet

وَق۪يلَ مَنْ۔ رَاقٍۙ  ...


 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَقِيلَ ve denir ق و ل
2 مَنْ kim?
3 رَاقٍ efsun yapar ر ق ي

وَق۪يلَ مَنْ۔ رَاقٍۙ


Ayet, atıf harfi وَ ‘la önceki ayeteki  بَلَغَتِ  cümlesine matuftur. Fiil cümlesidir.  ق۪يلَ  fetha üzere mebni, meçhul mazi fiildir. Mekulü’l-kavli  مَنْ۔ رَاقٍ ‘dir.  ق۪يلَ  fiilinin naib-i faili olarak mahallen merfûdur.

مَنْ  istifham ismi, mübteda olarak mahallen merfûdur. رَاقٍ  haber olup ref alameti  ي  üzere mukadder damme ile merfûdur. Mankus isimdir.

Mankus isimler: Sondan bir önceki harfi kesralı olup son harfi de “ya (ي)” olan isimlere “mankus isimler” denir. Mankus isimlerin irab durumu şöyledir: 

a) Merfû halinde takdiri damme ile (رَاعٍ – اَلرَّاعِي  gibi), 

b) Mansub halinde lafzi olarak yani fetha ile (رَاعِيًا  – اَلرَّاعِيَ  gibi), 

c) Mecrur halinde takdiri kesra ile (رَاعٍ – اَلرَّاعِي  gibi) îrab edilir. 

Yani mankus isimler ref ve cer durumlarında maksur isimler gibi takdiri îrab edilir. Bu durumda damme ve kesra harekeleri son harflerinin üzerinde açıkça görülmez, fakat var olduğu kabul edilir. Nasb hallerinde ise lafzi olarak irab edilir, son harfin üzerinde fetha harekesi açık bir şekilde görünür. 

Mankus isimler nekre halinde yani başlarında elif lam olmaksızın kullanıldığında ref ve cer durumlarında sonlarındaki “ya” harfi düşürülür. Ancak meydana gelen bu değişikliğe işaret olmak üzere kelimenin sonundaki kesra harekesi tenvinli kesra olur. İrabı ise yine takdiren olur. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)  

رَاقٍ  kelimesi, sülâsi mücerredi  رقي  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

وَق۪يلَ مَنْ۔ رَاقٍۙ


Ayet, atıf harfi  وَ ‘la makabline atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur.

Müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.

ق۪يلَ  fiilinin mekulü’l-kavli olan  مَنْ رَاقٍ  cümlesi, istifham üslubunda talebî inşâî isnaddır. İsim cümlesi formunda gelerek sübut ve istimrar ifade etmiştir. 

İstifham ismi  مَنْ , mübteda konumundadır.  رَاقٍ  haberdir. 

Müsned olan  رَاقٍ , ism-i fail vezninde gelerek bu özelliğin istimrar ve istikrarına işaret etmiştir.

İsim cümlesindeki ism-i fail istimrar ifade eder. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

İsm-i fail sübuta, istikrara ve sıfatın mevsûfa olan bağlılığına delalet eder. (Halidî, Vakafat, s. 80)

Tedavi eden anlamındaki  رَاقٍ  kelimesi, kendisi ile şifa verecek bir şeye sığındırmak anlamına gelen  ألرُّقْىَ  kelimesinden türemedir. Ayetteki soru, talep (istek) manasınadır. Sanki onlar, kendilerini tedavi edecek bir tabip veya rukye yapacak bir okuyucu isterler. Soru kelimesinin inkâr anlamında soru olması da muhtemeldir. (Rûhu’l Beyân) 

26-27

Burada da konu ölümdür. Ölüm esnasında boğaza gelip dayananın ruh olduğu da herkes tarafından bilinen bir şeydir. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

رَاقٍ  kelimesi sekte ile okunur ki, bunda lafız ve mana itibarıyla iki nükte vardır.

Birincisi, sekte yapılmadığı takdirde "nun" harfinin "ra"da gunnesiz olarak idgam yapılması gerekip ayeti  مَرَّاق  gibi okunmuş, yani "çorbacı" denilmiş gibi olacağından sekte ile bu karışıklığın önüne geçilmiş olur. 

İkincisi de bu anın, nefesin kesildiği bir durma ve nefes almama anı olduğuna bir uyarı olur. O okuyucu çağrılır veya çağrılmaz, bulunur veya bulunmaz, işin bu yönü başka, fakat o anda bu söylenir. (Elmalılı)

 
Kıyamet Sûresi 28. Ayet

وَظَنَّ اَنَّهُ الْفِرَاقُۙ  ...


 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَظَنَّ ve anlar ظ ن ن
2 أَنَّهُ bunun
3 الْفِرَاقُ ayrılık zamanı olduğunu ف ر ق

وَظَنَّ اَنَّهُ الْفِرَاقُۙ


Ayet, atıf harfi وَ ‘la önceki ayetteki  بَلَغَتِ  cümlesine matuftur.

Fiil cümlesidir.  ظَنَّ  fetha üzere mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir.  اَنَّ  ve masdar-ı müevvel amili  ظَنَّ ‘nin iki mef’ûlün bihi olarak mahallen mansubdur.  ظَنَّ  sanmak anlamında kalp fiillerindendir.

Kalp fiilleri (iki mef’ûl alan fiiller); bir mef’ûl ile manası tamamlanamayıp ikinci mef’ûle ihtiyaç duyan fiillerdir. Bu fiiller isim cümlesinin önüne gelirler, mübteda ve haberi iki mef’ûl yaparak nasb ederler. 3 gruba ayrılırlar:

1. Bilmek manasında olanlar.

2. Sanmak manası ifade edenler, kesine yakın bilgi ifade ederler. “Sanmak, zannetmek, saymak, kendisine öyle gelmek” gibi manalara gelir.

3. Değiştirme manası ifade edenler aynı. Anlama gelmedikleri halde görevleri itibariyle onlara benzerliklerinden kalp fiilleri adı altına girmişlerdir.

Değiştirme manasına gelen fiiller “etti, yaptı, kıldı, edindi, dönüştürdü, değişik bir hale getirdi” gibi manalara gelir.

Bilgi ve zan fiillerinden sonra bazen  اَنَّ ’li ve  اَنْ ’li cümleler gelir, bu cümleler iki mef’ûl kabul edilir. Bilmek, sanmak ve değiştirme manasına gelen bu fiiller 3 şekilde gelebilir: 1) İki mef’ûl alanlar, 2) İki mef’ûlünü masdar-ı müevvel cümlesi olarak alanlar, 3) İki mef’ûlü hazif olanlar. Kalp fiilleri iki mamûlü arasında olduğunda amel etmeleri de etmemeleri de caizdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

أَنَّ  masdar harfidir. İsim cümlesine dahil olur. İsmini nasb haberini ref yapar, cümleye masdar anlamı verir.  هُ  muttasıl zamiri  اَنَّ ’nin ismi olarak mahallen mansubdur. 

الْفِرَاقُ  kelimesi  اَنَّ ’nin haberi olup lafzen merfûdur.

وَظَنَّ اَنَّهُ الْفِرَاقُۙ


Ayet, atıf harfi  وَ  ile 26. ayetteki  بَلَغَتِ  cümlesine atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur. Müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafât, S.107)

Zannetmek ve kesin olarak bilmek üzere iki zıt manaya sahip  ظُنُّ  fiili burada, kesin olarak bilmek, anlamak manasındadır.

Tekid ve masdar harfi  اَنَّ ’nin dahil olduğu isim cümlesi  اَنَّهُ الْفِرَاقُ , masdar teviliyle  ظَنَّ  fiilinin iki mef’ûlü yerindedir. Masdar-ı müevvel, sübut ifade eden isim cümlesi, faide-i haber inkârî kelamdır. الْفِرَاقُ  masdar ve tekid harfi  اَنَّ ’nin haberidir. 

الْفِرَاقُۙ , masdar vezninde gelerek mübalağa ifade etmiştir. Ayrıca  اَنَّ ‘nin haberinin marife gelişi bu özelliğin kemaline işaret etmiştir.

Önceki ayetin fasılası  رَاقٍۙ ‘la  الْفِرَاقُۙ  arasında cinâs-ı muzari ve lüzum ma la yelzem sanatları vardır.

Bu ayet, ruhun, kendi kendine kaim (yeterli) bir cevher olup, ölümden sonra da kaldığına delalet etmektedir. Çünkü Allahü teâlâ, ölüme burada "ayrılış" adını verdi. Ayrılış ise, ruhun baki kalması durumunda söz konusu olur. Çünkü ayrılma ve birleşme, birer sıfattır. Sıfat ise bir mevsufun mevcudiyetini gerektirir. (Fahreddin er-Râzî)

 
Kıyamet Sûresi 29. Ayet

وَالْتَفَّتِ السَّاقُ بِالسَّاقِۙ  ...


 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَالْتَفَّتِ ve dolaşır ل ف ف
2 السَّاقُ bacak س و ق
3 بِالسَّاقِ bacağa س و ق

وَالْتَفَّتِ السَّاقُ بِالسَّاقِۙ


Ayet, atıf harfi وَ ‘la önceki ayetteki  بَلَغَتِ  cümlesine matuftur.

Fiil cümlesidir. الْتَفَّتِ  fetha üzere mebni mazi fiildir.  تْ  te’nis alametidir.  السَّاقُ  fail olup lafzen merfûdur. بِالسَّاقِ  car mecruru  الْتَفَّتِ  fiiline mütealliktir. 

الْتَفَّتِ  fiili, sülâsî mücerrede iki harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil iftiâl babındadır. Sülâsîsi  لفف  ’dir.

İftiâl babı fiile mutavaat (dönüşlülük), ittihaz (edinmek, bir şeyi kendisi için yapmak), müşareket (ortaklık), izhar (göstermek), ihtiyar (seçmek), talep ve çaba göstermek manaları katar. İfteale kalıbı hem soyut hem somut anlamlı fiiller için kullanılır.

وَالْتَفَّتِ السَّاقُ بِالسَّاقِۙ


Ayet, atıf harfi  وَ  ile 26. ayetteki  بَلَغَتِ  cümlesine atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur. Müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafât, S.107)

السَّاقُ  kelimesi  الْتَفَّتِ  fiilinin failidir.  بِالسَّاقِ  car mecruru  الْتَفَّتِ  fiiline mütealliktir.

السَّاقُ  kelimesinin tekrarında, ıtnâb ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.

Elif lamla marife olması; aralarında reddedilecek kafir insanların da olduğunu ifade eder. Öyleki bütün insanları kapsar.    

Bacağın bacağa dolanması ifadesi, ölüm anının şiddetini mübalağa için yapılmış temsilî istiare sanatıdır.

‘’Bacağı bacağına dolandı.’’ Ölüm tedirginliği - sekarât esnasında bacakları eğrildi-birbirine dolandı. Katâde’nin: “Daha önce kişi ayakları üzerinde dinç iken ayakları ölmüş ve onu taşıyamıyor.” dediği nakledilmektedir. “Dünyadan ayrılmanın sıkıntısı” ile “ahiretle karşı karşıya gelmenin sıkıntısı”nın birbirine dolanmakta olduğu; bunu ifade etmek için şiddeti gösteren bir mesel olan الساق  kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir. (Keşşâf - Rûhu’l Beyân)

Ölüm sıkıntısı ve sekerat sebebiyle ölmek üzere olan kimsenin bacakları birbirine dolaşır. Hasan Basrî “Bunlar, ölünün kefenin içerisinde birbirine dolanan bacaklarıdır.” demektedir. İbn Abbâs’tan rivayet edildiğine göre bundan maksat “dünyadan ayrılık sıkıntı ve acısının ölümün şiddeti ve sıkıntılarıyla birleşmesi”dir. Dünyanın sıkıntılarının şiddeti ile ahiret sıkıntılarının şiddeti kişinin üzerinde birleşmesi, bu büyük ve korkunç olay temsîlî bir tarzda anlatılmıştır. Aynen bunun gibi “savaşın şiddetlendiğini” anlatmak için müstear olarak  شَمَّرات الحرب عن ساق  “ denir. (Süleyman Recep Çıbıklı , Söz Sanatları Açısından Meâl Problemleri)

 
Kıyamet Sûresi 30. Ayet

اِلٰى رَبِّكَ يَوْمَئِذٍۨ الْمَسَاقُۜ‌۟  ...


 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 إِلَىٰ
2 رَبِّكَ Rabbinedir ر ب ب
3 يَوْمَئِذٍ o gün
4 الْمَسَاقُ sevk س و ق

اِلٰى رَبِّكَ يَوْمَئِذٍۨ الْمَسَاقُۜ‌۟


Ayet, mukadder  إذا ‘nın cevabı için tefsiriyedir. Takdiri, إذا بلغت التراقي.. تساق إلى حكم ربّها (Can boğaza geldiğinde yalnızca rabbinin hükmüne sevk edilir.) şeklindedir.

İsim cümlesidir. اِلٰى رَبِّكَ  car mecruru mahzuf mukaddem habere mütealliktir. Aynı zamanda muzâftır. Muttasıl zamir  كَ  muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.

يَوْمَئِذٍ  zaman zarfı  مَسَاقُ ‘ye mütealliktir.  يَوْمَ  zaman zarfı  إذ ’e muzâftır.  يَوْمَ  ref mahallinde feth üzere mebnidir. إذ  mukadder sükun ile mebni bir isimdir. Çünkü muzâfun ileyh olarak cer mahallindedir. Aldığı tenvin ise mahzuf bir cümleden ivazdır. Takdir: يوم إذ بلغت التراقي وقيل من راق وظن أنه الفراق والتفّت الساق بالساق  (Can boğaza geldiği, kurtarıcı nerede denildiği ve ayrılığın anlaşıldığı, ayakların birbirine dolandığı gün) şeklindedir.

الْمَسَاقُ  muahhar mübteda olup lafzen merfûdur.

اِلٰى رَبِّكَ يَوْمَئِذٍۨ الْمَسَاقُۜ‌۟


26. Ayetteki إذا ’nın mukadder cevabı için tefsiriyye olarak gelmiştir. Fasılla gelen ayetin fasıl sebebi kemâl-i ittisâldir. Yani;  إذا بلغت التراقي.. تساق إلى حكم ربّها. (Can boğaza geldiğinde yalnızca rabbinin hükmüne sevk edilir.) 

Sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber ibtidaî kelamdır. Cümlede takdim-tehir ve îcâz-ı hazif sanatları vardır. Car mecrur  اِلٰى رَبِّكَ , mahzuf mukaddem habere mütealliktir.  الْمَسَاقُ  muahhar mübtedadır. 

الْمَسَاقُۜ‌۟ , masdar vezninde gelerek mübalağa ifade etmiştir. 

Haberin takdimi ihtimam içindir. (Âşûr)

Mübteda olan  الْمَسَاقُ ‘ın elif lâmla marifeliği cins içindir. İçinde merdud olan kâfir insanların da olduğu bütün insanları kapsar. (Âşûr)

Veciz ifade kastına matuf  رَبِّكَ  izafetinde, Hz. Peygamber’e ait zamirin Rabb ismine muzâfun ileyh olması Peygamberimize tazim, teşrif ve destek içindir.

Ayette mütekellim Allah Teâlâ olduğu halde Rabb isminin zikredilmesi tecrîd sanatıdır. 

يَوْمَ  zaman zarfı,  إذ ’e muzaftır. 26. ayetteki  إذا ’dan bedel olan  يَوْمَئِذٍ ‘deki tenvin mahzuf bir cümleden ivazdır.

Takdir: يوم إذ بلغت التراقي وقيل من راق وظن أنه الفراق والتفّت الساق بالساق (Can boğaza geldiği, Kurtarıcı nerede denildiği ve ayrılığın anlaşıldığı, ayakların birbirine dolandığı gün) şeklindedir. Muzâfun ileyh cümlesinin hazfi, îcâz-ı hazif sanatıdır.

يَوْمَئِذٍ  kıyamet gününden kinayedir.

İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

Buradaki gayri tam cinas  الساق - المساق (bacak ve gidişat, yön) kelimeleri arasında vuku bulmuş. Ancak ikinci kelimedeki  م  harfinin fazlalığından ötürü cinas-ı nakıstır. Yani eksiktir. (Ömer Kara, Belâgat İlminde İki İfade Biçimi, Itnâb-îcâz)

 
Kıyamet Sûresi 31. Ayet

فَلَا صَدَّقَ وَلَا صَلّٰىۙ  ...


O, (Peygamberi) doğrulamamış, namaz da kılmamıştı.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 فَلَا
2 صَدَّقَ sadaka vermedi ص د ق
3 وَلَا ve
4 صَلَّىٰ namaz da kılmadı ص ل و

Özellikle Allah’ın, kendi varlık ve birliği ile kıyamet ve âhiretin kesinliği hakkında bunca açıklamalar yapmasına, kanıtlar ortaya koymasına, ayrıca inkâr edenleri ne büyük azabın ve acıların beklediğini haber vermesine rağmen hâlâ gerçeği kabul etmemekte, Kur’an’ı ve peygamberi tasdik etmemekte direnen, Allah’a kulluğunu arzetmekten kaçınan inkârcı tutum eleştirilmekte, kurtarıcı ilâhî hakikatleri ısrarla reddeden bu nasipsizlerin daha da kabalaşan, küstahlaşan davranışlarından ibretlik örnekler verilmektedir. O inkârcı tip, vahyi onaylamaya, Allah’a kulluk etmeye yanaşmaz; hakkı, hak davetçisini inatla yalanlamaya kalkışır; ilgi gösterip kulağını ve zihnini söylenenlere açacağı, insafla değerlendireceği yerde, kör bir taassupla gerçeğe sırtını döner, kulağını tıkar, kalbini kilitler. Sûre bu inkârcılara, kendi türünün yaratılış sürecini ve bu muhteşem olayı gerçekleştiren yüce gücü hatırlattıktan sonra bir soru ifadesiyle, bu gücün ölüleri de dirilteceğini bildiren uyarı âyetiyle sona ermektedir.


Kaynak :  Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa: 511-512 

فَلَا صَدَّقَ وَلَا صَلّٰىۙ


Fiil cümlesidir.  فَ  istînâfiyyedir. لَا  nefy harfi olup olumsuzluk manasındadır. صَدَّقَ  fetha üzere mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir. لَا صَلّٰى  atıf harfi وَ ‘la makabline matuftur. 

لَا  nefy harfi olup olumsuzluk manasındadır. صَلّٰى  elif üzere mukadder fetha ile mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir. 

صَدَّقَ  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil tef’il babındandır. Sülâsîsi  صدق ’dir. 

صَلّٰى  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil tef’il babındandır. Sülâsîsi  صلو ‘dir.

Bu bab fiile çokluk (fiilin, failin veya mef‘ûlun çokluğu), bir tarafa yönelme, mef'ûlü herhangi bir vasfa nispet etmek, gidermek, bir terkibi kısaltmak, eylemin belli bir zaman diliminde meydana gelmesi, özneyi fiilin türediği şeye benzetmek, sayruret, isimden fiil türetmek, hazır olmak, bir şeyin aralıklarla tekrarlanması manalarını katar.

فَلَا صَدَّقَ وَلَا صَلّٰىۙ


فَ , istînâfiyyedir. Menfî mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. 

Mazi fiil sebat, temekkün ve istikrar ifade eder. (Hâlidî, Vakafât, s. 107)

Aynı üslupta gelen  وَلَا صَلّٰى  cümlesi, atıf harfi  وَ ‘la makabline atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur. Menfî mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.

فَلَا صَدَّقَ وَلَا صَلّٰى  yani [ne tasdik ederdi ne de namaz kılardı.] Bu cümlenin faili, [İnsan zannediyor mu ki; kemiklerini bir araya getirmeyeceğiz?] ayetinde zikredilen insandır. Dikkat edilirse başıboş bırakılacağını mı zannediyor insanoğlu?! buyurulmuştur ki bu da Ne zamanmış o kıyamet günü?!” diye soruyor... ayetine matuftur. Yani yeniden dirilişe iman etmediği için Resul’ü de Kur’an’ı da tasdik etmezdi; namaz da kılmazdı.

Bu ayetin Ebû Cehil hakkında indiği söylenmiştir. (Keşşâf - Fahreddin er-Râzî)

 
Kıyamet Sûresi 32. Ayet

وَلٰـكِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰىۙ  ...


Fakat yalanlamış ve yüz çevirmişti.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَلَٰكِنْ fakat
2 كَذَّبَ yalanladı ك ذ ب
3 وَتَوَلَّىٰ ve döndü و ل ي

وَلٰـكِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰىۙ


Ayet, atıf harfi وَ ‘la istînâfiyyeye matuftur. لٰكِنْ  istidrak harfidir,  لٰكِنّ ’den muhaffefedir. İstidrak ;düzeltmek, telafi etmek, hatayı tamir etmek, kusuru örtmek gibi anlamlara gelir.Önceki sözden doğan eksikliği, hatayı veya yanlış anlaşılma ihtimalini istisnaya benzer biçimde ortadan kaldıracak bir kısmın getirilmesine istidrak adı verilir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

Fiil cümlesidir.  كَذَّبَ  fetha üzere mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir. تَوَلّٰى  atıf harfi وَ ‘la makabline matuftur.

تَوَلّٰى  elif üzere mukadder fetha ile mebni mazi fiildir.  Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir. 

كَذَّبَ  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil tef’il babındandır. Sülâsîsi  كذب ’dir.

Bu bab fiile çokluk (fiilin, failin veya mef‘ûlun çokluğu), bir tarafa yönelme, mef'ûlü herhangi bir vasfa nispet etmek, gidermek, bir terkibi kısaltmak, eylemin belli bir zaman diliminde meydana gelmesi, özneyi fiilin türediği şeye benzetmek, sayruret, isimden fiil türetmek, hazır olmak, bir şeyin aralıklarla tekrarlanması manalarını katar. 

تَوَلّٰى  fiili sülâsî mücerrede iki harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. تَفَعَّلَ babındadır. Sülâsîsi  ولي ’dir. 

Bu bab fiile mutavaat, tekellüf, ittihaz, sayruret, tecennüp (sakınma) ve talep anlamları katar.

وَلٰـكِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰىۙ


وَ , atıf harfidir. Ayet, önceki ayetteki  فَلَا صَدَّقَ  cümlesine hükümde ortaklık nedeniyle atfedilmiştir. Menfî sıygadan, müspet sıygaya iltifat sanatı vardır.

İstidrak harfinin dahil olduğu  لٰـكِنْ كَذَّبَ  cümlesi, müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafât, S.107)

كَذَّبَ  fiilinin mef’ûlünün hazfi, müşriklerin yalanlarının tümünü kapsadığı içindir. Takdiri, ‘’peygamberi, Kur’an’ı ve dirilişi yalanladı. İslamın kurallarını yerine getirmekten kaçındı’’ şeklindedir. (Âşûr)  

Aynı üslupta gelen  وَتَوَلّٰى  cümlesi, atıf harfi  وَ ‘la makabline atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur.

İki cümlenin de siyaktan anlaşılabilecek mef’ûllerinin hazfi îcaz-ı hazif sanatıdır. 

Bilinen ve tahmini kolay olan hususları zikrederek ibareyi uzatmamak, dikkati asıl önemli yere yönlendirmek, karineye dayanarak terk edilen şeyleri muhatabın düşünce ve hayal gücüne bırakarak anlam zenginliği kazanmak gibi sebeplerle hazfe başvurulur. (TDV İslam Ansiklopedisi Îcâz Bah.)

لٰكِنْ  kendisinden sonra gelen cümleye, önceki cümlenin hükmüne muhalif bir hüküm kazandırır. Bu yüzden kendisinden önce, sonradan gelecek cümleye muhalif veya mütenakız bir sözün geçmesi lazımdır. (İtkan, c. 2, s. 474)  

31. ayetteki  كَذَّبَ - صَدَّقَ  kelimeleri arasında tıbâk-ı îcab, كَذَّبَ  ve  تَوَلّٰىۙ  kelimeleri arasında mürâât-ı nazîr sanatı vardır.

Kıyamet Sûresi 33. Ayet

ثُمَّ ذَهَبَ اِلٰٓى اَهْلِه۪ يَتَمَطّٰىۜ  ...


Sonra da kasıla kasıla ailesine gitmişti.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 ثُمَّ sonra
2 ذَهَبَ gitti ذ ه ب
3 إِلَىٰ
4 أَهْلِهِ ailesine ا ه ل
5 يَتَمَطَّىٰ çalım satarak م ط و

ثُمَّ ذَهَبَ اِلٰٓى اَهْلِه۪ يَتَمَطّٰىۜ


ثُمَّ  tertip ve terahi ifade eden atıf harfidir.  ثُمَّ  edatı mertebe açısından terahi manasınadır. Yani; aralıklarla, zaman içinde serpiştirilerek peyderpey olabilecek durumları bildirmektedir. 

Fiil cümlesidir.  ذَهَبَ  fetha üzere mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir.  اِلٰٓى اَهْلِه۪  car mecruru  ذَهَبَ  fiiline mütealliktir. Muttasıl zamir  ه۪  muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur. 

يَتَمَطّٰى  fiili  ذَهَبَ  ‘deki failin hali olarak mahallen mansubdur.

Hal, cümlede failin, mef’ûlun veya her ikisinin durumunu bildiren lafızlardır (kelime veya cümle). Hal, “nasıl?” sorusunun cevabıdır. Halin durumunu açıkladığı kelimeye “zül-hal” veya “sahibu’l-hal” denir. Umumiyetle hal nekre, sahibu’l hal marife olur. Hal mansubdur. Türkçeye “…rek, …rak, …dığı, halde  iken, olduğu halde” gibi ifadelerle tercüme edilir. Sahibu’l hal açık isim veya zamir olduğu gibi müstetir (gizli) zamir de olabilir. Hali sahibu’l hale bağlayan zamire rabıt zamiri denir. Bu zamir bariz (açık), müstetir (gizli) veya mahzuf (hazf edilmiş) olarak gelir.

Hal sahibu’l-hale ya  و (vav-ı haliye) ya zamirle veya her ikisi ile bağlanır. Hal üçe ayrılır: 1. Müfred olan hal (Müştak veya camid), 2. Cümle olan hal (İsim veya fiil), 3. Şibh-i cümle olan hal (Harfi cerli veya zarflı isim).(Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)  

يَتَمَطّٰى  elif üzere mukadder damme ile merfû muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir. يَتَمَطّٰى  fiili sülâsî mücerrede iki harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir.  تَفَعَّلَ babındadır. Sülâsîsi  مطو ‘dir.

Bu bab fiile mutavaat, tekellüf, ittihaz, sayruret, tecennüp (sakınma) ve talep anlamları katar.

ثُمَّ ذَهَبَ اِلٰٓى اَهْلِه۪ يَتَمَطّٰىۜ


Tertip ve terahî ifade eden  ثُمَّ  atıf harfiyle, önceki ayete atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafat, S.107)

اِلٰٓى اَهْلِه۪  car mecruru  ذَهَبَ  fiiline mütealliktir.

يَتَمَطّٰى  cümlesi,  ذَهَبَ ‘deki failin halidir. Faide-i haber ibtidaî kelamdır. Müspet muzari fiil sıygasında gelerek teceddüt, istimrar ve tecessüm ifade etmiştir. Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi) 

Hal cümleleri anlamı zenginleştiren ıtnâb sanatıdır. 

 
Kıyamet Sûresi 34. Ayet

اَوْلٰى لَكَ فَاَوْلٰىۙ  ...


34-35. Ayetler Meal  :   
“Bu azap sana lâyıktır, lâyık! Evet, lâyıktır sana, lâyık!” denecektir.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 أَوْلَىٰ yazık و ل ي
2 لَكَ sana
3 فَأَوْلَىٰ yazık و ل ي

اَوْلٰى لَكَ فَاَوْلٰىۙ


İsim cümlesidir. اَوْلٰى  mahzuf mübtedanın haberidir. Takdiri, العقاب أو الهلاك (Ceza veya helak) şeklindedir.  لَكَ  car mecruru  اَوْلٰى ‘ya mütealliktir. 

فَ  atıf harfidir. Matuf ve matufun aleyh arasında hiç zaman geçmediğini, işin hemen yapıldığını ifade eder.  فَ  ile yapılan atıfta matuf ve matufun aleyh yer değiştiremez. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اَوْلٰى  mahzuf mübtedanın haberidir. Takdiri, التهديد أو الشرّ (Tehdid veya şer) şeklindedir. 

اَوْلٰى  ism-i tafdil kalıbındandır.

İsm-i tafdil; bir vasfın, bir hususun bir varlıkta diğer bir varlıktan daha fazla olduğunu ifade eder. İsm-i tafdil  اَفْضَلُ  veznindendir. İsm-i tafdilin sıfat-ı müşebbeheden farkı; renk, şekil, uzuv noksanlığı ifade etmemesidir. Müennesi  فُعْلَى  veznindedir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اَوْلٰى لَكَ فَاَوْلٰىۙ


Ayet istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. Sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber ibtidaî kelamdır. 

Cümlede îcâz-ı hazif sanatı vardır.  اَوْلٰى , takdiri  العقاب أو الهلاك (Ceza veya helak sana daha layıktır) olan mahzuf mübtedanın haberidir.  لَكَ  car mecruru, mahzuf habere mütealliktir. 

فَاَوْلٰى  cümlesi aynı üslupta gelerek atıf harfi  فَ  ile makabline atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur. Cümle hem lafzî hem manevî olarak önceki cümlenin tekididir. Aralarında kemâl-i ittisâl olan bu cümlelerin  فَ  ile atfedilmesi, tekidi ve tehditin şiddetini artırmak içindir. 

Cümlede îcâz-ı hazif sanatı vardır. اَوْلٰى , takdiri  التهديد أو الشرّ (Tehdid veya şer) olan mahzuf mübtedanın haberidir.

Cümleler haberî formda gelmiş olmasına rağmen tehdit ve beddua anlamına gelerek mukteza-i zahirin hilafına, vaz edildiği mananın dışına çıkmıştır. Bu nedenle mecaz-ı mürsel mürekkebdir. 

Her iki cümledeki اَوْلٰى , ism-i tafdil vezninde gelerek mübalağa ifade etmiştir.

اَوْلٰى - لَكَ  kelimelerinin tekrarında ıtnâb ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.

اَوْلٰى لَكَ [Yazıklar olsun sana!]demektir; hoşlanmadığı şeylerin başına gelmesi için bir bedduadır. (Keşşâf)

اَوْلٰى لَكَ فَاَوْلٰى  [Sana yazıklar olsun yazıklar..!] ayetinde kâfiri kınamak ve yermek için önceki ayetteki III. şahıs zamirinden II. şahıs zamirine dönüş vardır. (Safvetü’t Tefâsir)
 
Kıyamet Sûresi 35. Ayet

ثُمَّ اَوْلٰى لَكَ فَاَوْلٰىۜ  ...


 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 ثُمَّ yine
2 أَوْلَىٰ yazık و ل ي
3 لَكَ sana
4 فَأَوْلَىٰ yazık و ل ي

ثُمَّ اَوْلٰى لَكَ فَاَوْلٰىۜ


ثُمَّ  tertip ve terahi ifade eden atıf harfidir.  ثُمَّ  edatı mertebe açısından terahi manasınadır. Yani; aralıklarla, zaman içinde serpiştirilerek peyderpey olabilecek durumları bildirmektedir. 

İsim cümlesidir. اَوْلٰى  mahzuf mübtedanın haberidir. Takdiri, العقاب أو الهلاك (Ceza veya helak) şeklindedir.  لَكَ  car mecruru  اَوْلٰى ‘ya mütealliktir. 

فَ  atıf harfidir.  اَوْلٰى  mahzuf mübtedanın haberidir. Takdiri, التهديد أو الشرّ (Tehdit veya şer) şeklindedir.

ثُمَّ اَوْلٰى لَكَ فَاَوْلٰىۜ


Tertip ve terahî ifade eden  ثُمَّ  atıf harfiyle, önceki ayete atfedilmiştir. Ayet, hem lafzî hem manevî olarak önceki cümlenin tekididir. Aralarında kemâl-i ittisâl olan bu cümlelerin  ثُمَّ  ile atfedilmesi, tekidi ve tehditin şiddetini artırmak içindir.

Sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber ibtidaî kelamdır. 

Cümlede îcâz-ı hazif sanatı vardır. اَوْلٰى , takdiri  العقاب أو الهلاك (Ceza veya helak)  olan mahzuf mübtedanın haberidir. لَكَ  car mecruru, mahzuf habere mütealliktir.

فَاَوْلٰى  cümlesi aynı üslupta gelerek atıf harfi  فَ  ile makabline atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur.  Cümle hem lafzî hem manevî olarak önceki cümlenin tekididir. Aralarında kemâl-i ittisâl olan bu cümlelerin  فَ  ile atfedilmesi, tekidi ve tehditin şiddetini artırmak içindir.

Cümlede îcâz-ı hazif sanatı vardır. اَوْلٰى , takdiri  التهديد أو الشرّ (Tehdit veya şer) olan mahzuf mübtedanın haberidir.

Cümleler haberî formda gelmiş olmasına rağmen tehdit ve beddua anlamına gelerek mukteza-i zahirin hilafına, vaz edildiği mananın dışına çıkmıştır. Bu nedenle mecaz-ı mürsel mürekkebdir. 

Her iki cümledeki  اَوْلٰى , ism-i tafdil vezninde gelerek mübalağa ifade etmiştir.

اَوْلٰى - لَكَ  kelimelerinin tekrarında ıtnâb ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.

اَوْلٰى لَكَ [Yazıklar olsun sana!]demektir; hoşlanmadığı şeylerin başına gelmesi için bir bedduadır. (Keşşâf - Rûhu’l Beyân)

Kıyamet Sûresi 36. Ayet

اَيَحْسَبُ الْاِنْسَانُ اَنْ يُتْرَكَ سُدًىۜ  ...


İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 أَيَحْسَبُ sanıyor mu? ح س ب
2 الْإِنْسَانُ insan ا ن س
3 أَنْ
4 يُتْرَكَ bırakılacağını ت ر ك
5 سُدًى başı boş س د ي

اَيَحْسَبُ الْاِنْسَانُ اَنْ يُتْرَكَ سُدًىۜ


Hemze istifham harfidir. Fiil cümesidir.  يَحْسَبُ  damme ile merfû muzari fiildir. الْاِنْسَانُ  fail olup lafzen merfûdur.  اَنْ  ve masdar-ı müevvel amili  يَحْسَبُ  fiilinin iki mef’ûlü yerinde olup mahallen mansubdur.  يَحْسَبُ  sanmak anlamında kalp fiillerindendir.

اَنْ  muzariyi nasb ederek manasını masdara çeviren harftir. يُتْرَكَ  fetha ile mansub meçhul muzari fiildir. Naib-i faili müstetir olup takdiri هى ‘dir. 

سُدًى  kelimesi  يُتْرَكَ ‘deki zamirden hal olup mukadder elif üzere fetha ile mansubdur. 

Hal, cümlede failin, mef’ûlun veya her ikisinin durumunu bildiren lafızlardır (kelime veya cümle). Hal, “nasıl?” sorusunun cevabıdır. Halin durumunu açıkladığı kelimeye “zül-hal” veya “sahibu’l-hal” denir. Umumiyetle hal nekre, sahibu’l hal marife olur. Hal mansubdur. Türkçeye “…rek, …rak, …dığı, halde  iken, olduğu halde” gibi ifadelerle tercüme edilir. Sahibu’l hal açık isim veya zamir olduğu gibi müstetir (gizli) zamir de olabilir. Hali sahibu’l hale bağlayan zamire rabıt zamiri denir. Bu zamir bariz (açık), müstetir (gizli) veya mahzuf (hazf edilmiş) olarak gelir.

Hal sahibu’l-hale ya  و (vav-ı haliye) ya zamirle veya her ikisi ile bağlanır. Hal üçe ayrılır: 1. Müfred olan hal (Müştak veya camid), 2. Cümle olan hal (İsim veya fiil), 3. Şibh-i cümle olan hal (Harf-i cerli veya zarflı isim). (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

سُدًى  maksur isimdir. Maksur isimler: Sondan bir önceki harfi fethalı olup son harfi (ى) olan isimlere “maksur isimler” denir. Maksur isimler genellikle (ى) ile biter. Fakat çok az olarak ( ا ) ile biten maksur isimler de vardır. Maksur isimlerin sonunda yer alan bu harflere “elif-i maksure” denir.  اَلْفَتَى – اَلْعَصَا  gibi…

Maksur isimlerin irab durumu şöyledir: Merfû halinde takdiri damme ile, mansub halinde takdiri fetha ile mecrur halinde takdiri kesra ile îrab edilir. Yani maksur isimler merfû, mansub, mecrur hallerinde hep takdiri olarak (takdiren) îrab edilir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اَيَحْسَبُ الْاِنْسَانُ اَنْ يُتْرَكَ سُدًىۜ


Ayet istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. İstifham üslubunda talebî inşâî isnaddır. Hemze, inkâri anlamda, istifham harfidir. 

İnkâr, (reddetme, yadsıma)  manasına delalet etmek üzere en çok kullanılan istifham harfi hemzedir. Hemzeyi her zaman sorulan şey takip eder. İnkâr manasında olan istifham iki kısımdır: Azarlama ve yalanlama. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur’an Işığında Belâgat Dersleri, Meânî İlmi)

İstifham üslubunda gelmiş olmasına rağmen azarlama ve kınama amacı taşıyan cümle mecaz-ı mürsel mürekkebdir. Ayrıca soruda tecâhül-i ârif sanatı vardır.

Bilinen nefy üslubu yerine istifhamın tercih edilmesinin sebebi; istifhamda muhatabın aklını uyarmak, harekete geçirmek ve düşünmeye teşvik manası olmasıdır. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

Masdar harfi  اَنْ  ve akabindeki  يُتْرَكَ سُدًى  cümlesi, masdar teviliyle  يَحْسَبُ  fiilinin iki mef’ûlü konumundadır. Masdar-ı müevvel, muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. 

يُتْرَكَ  fiili, meçhul bina edilmiştir. Meçhul bina edilen fiillerde mef’ûle dikkat çekme kastı vardır. Çünkü fiil malum bina edildiğinde mef’ûl olan kelime, meçhul binada naib-i fail olur.

Meçhul bina naib-i failin bu fiilde bir dahli olmadığına da işaret eder. (Dr. Adil Ahmet Sâbir er-Ruveynî, Teemmülat fi Sûret-i İbrahim, s. 127)

Ayetteki muzari fiiller, istimrar, teceddüt ve tecessüm ifade etmiştir. Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

سُدًى  kelimesi, يُتْرَكَ ‘deki failinin halidir. Hal anlamı zenginleştiren ıtnâb sanatıdır.

Buradaki  سُدًى  ifadesi, idmâc yoluyla daha önce bahsedilenlere uygun bir şekilde zikredilmiş olup insanın yaratılışındaki hikmete işaret eder. Bu hikmet yaratanın onu öldükten sonra terk etmemesini, dolayısıyla dünya hayatında yaptıklarını ödüllendirmek için diriltmesi gerektiğidir. (Âşûr)

Kıyamet Sûresi 37. Ayet

اَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِنْ مَنِيٍّ يُمْنٰىۙ  ...


O dökülen meniden ibaret az bir su değil miydi?

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 أَلَمْ değil miydi?
2 يَكُ kendisi ك و ن
3 نُطْفَةً bir nutfe (sperm) ن ط ف
4 مِنْ -den
5 مَنِيٍّ meni- م ن ي
6 يُمْنَىٰ dökülen م ن ي

اَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِنْ مَنِيٍّ يُمْنٰىۙ


Hemze istifham harfidir.  لَمْ  muzariyi cezm ederek manasını olumsuz maziye çeviren harftir.  يَكُ  nakıs, meczum muzari fiildir.

Beyzâvî bu ayetteki  لَمْ يَكُ  kelimesi için şu açıklamayı yapar:  يَكُ  kelimesinin aslı  يَكُونُ ’dür. Cezm edatı  لَمْ ’den dolayı nûnun harekesi hazf edilmiş, sonra da iki sakin bir araya geldiği için و  hazfedilmiştir. İllet harfi وَ ‘a benzediğinden tahfif için  نْ  da hazf edilmiştir. Böylece geriye  يَكُ  lafzı kalmıştır. (Beyzâvî, C. 3, S. 115-116)

كَانَ ’nin ismi, müstetir olup takdiri هُو ’dir.  نُطْفَةً  kelimesi  كَانَ ’nin haberi olup lafzen mansubdur.  مِنْ مَنِيٍّ  car mecruru  نُطْفَةً ‘nin mahzuf sıfatına mütealliktir. يُمْنٰى  fiili  مَنِيٍّ ‘nin sıfatı olarak mahallen mecrurdur.

Varlıkları niteleyen kelimelere sıfat denir. Arapça’da sıfatın asıl adı na’t ( النَّعَتُ )dır. Sıfatın nitelediği isme de men’ut ( المَنْعُوتُ ) denir. Bir ismi doğrudan niteleyen sıfata hakiki sıfat, dolaylı olarak niteleyen sıfata da sebebi sıfat denir.

Sıfat ile mevsuftan oluşan tamlamaya sıfat tamlaması denir. Sıfat tek kelime (isim), cümle ve şibh-i cümle olabilir. Ve sıfat birden fazla gelebilir.

Sıfat mevsûfuna: cinsiyet, adet, marifelik - nekrelik ve îrab bakımından uyar.

Sıfat iki kısma ayrılır: 1. Hakiki sıfat  2. Sebebi sıfat

Hakiki sıfat: 1- Müfred olan sıfatlar  2- Cümle olan sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Müfred olan sıfatlar: Müfred olan sıfatlar genellikle ism-i fail, ism-i mef’ûl, mübalağalı ism-i fail, sıfat-ı müşebbehe, ism-i tafdil, masdar, ism-i mensub ve sayı isimleri şeklinde gelir.

Gayrı akil (akılsız çoğullar) mevsûf olarak geldiğinde sıfatını müfred müennes olarak da alır.

2. Cümle olan sıfatlar: 1- İsim cümlesi olan sıfatlar, 2- Fiil cümlesi olan sıfatlar, 3- Şibh-i cümle olan sıfatlar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

يُمْنٰى  elif üzere mukadder damme ile merfû muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir. 

يُمْنٰىۙ  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil if’âl babındandır. Sülâsîsi مني ’dir.

İf’al babı fiile tadiye (geçişlilik) kesret, haynunet (zamanı gelmesi), sayruret, izale, zamana ve mekâna duhul, temkin (imkân sağlamak), vicdan (bir vasıf üzere bulmak) mutavaat (tef’il babının dönüşlülüğü), tariz (arz etmek, maruz bırakmak) manaları katar. Bazan da fiilin mücerret manasını ifade eder. 

اَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِنْ مَنِيٍّ يُمْنٰىۙ


Ayet istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. Hemze takrirî istifham harfi,  لَمْ  muzariye dahil olup, onu cezm eden, anlamını olumsuz maziye çeviren edattır.  لما ’nın aksine, olumsuzluk anlamı istikbali de kapsar.

Takrîr: mütekellimin, muhatabın ikrarını sağlamak için kullandığı bir üsluptur.

Takrîr: (itirafa zorlama) Muhatabın bildiği birşey soru şeklinde dile getirilir ve ondan bunu tasdik etmesi istenir. Bunda ikna edici, inandırıcı delil vardır. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur’an Işığında Belâgat Dersleri, Meânî İlmi) 

Menfi muzari sıygada nakıs fiil  كَانَ ’nin dahil olduğu sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi formunda gelmiştir.

İstifham üslubunda olmasına rağmen terkip, soru anlamında değildir. Cümle vaz edildiği anlamdan çıkarak inkâr ve takrir anlamına gelmesi nedeniyle mecaz-ı mürsel mürekkebdir. Ayrıca tecâhül-i ârif sanatı söz konusudur. 

نُطْفَةً  kelimesi  كَانَ ’nin haberidir.  مِنْ مَنِيٍّ  car mecruru  نُطْفَةً ‘in mahzuf sıfatına mütealliktir. Sıfatın hazfi îcâz-ı hazif sanatıdır.  مَنِيٍّ ‘deki nekrelik tahkir içindir.

Müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelam olan يُمْنٰى  cümlesi  مَنِيٍّ  için sıfattır. Sıfat, tabi olduğu kelimenin sahip olduğu bir özelliğe işaret etmek için yapılan ıtnâb sanatıdır.

Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

Bu ayette  كان  fiilinin muzari halinde aslında  اَلَمْ يَكُنْ  olması gerekirken  اَلَمْ يَكُ  şeklinde gelerek sondaki  ن  harfi tahfîf amacıyla hazf edilmiştir. (Kara, Ömer, Belâgat İki İfade Biçimi Itnâb-îcâz)

يُمْنٰىۙ  -  مَنِيٍّ  kelimeleri arasında cinas-ı iştikak ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.

Kıyamet Sûresi 38. Ayet

ثُمَّ كَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوّٰىۙ  ...


Sonra bu, bir “alaka” oldu. Derken Allah onu yaratıp güzelce şekillendirdi.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 ثُمَّ sonra
2 كَانَ oldu ك و ن
3 عَلَقَةً alaka (embriyo) ع ل ق
4 فَخَلَقَ ve yarattı خ ل ق
5 فَسَوَّىٰ ve düzenledi س و ي

ثُمَّ كَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوّٰىۙ


ثُمَّ  tertip ve terahi ifade eden atıf harfidir.  ثُمَّ  edatı mertebe açısından terahi manasınadır. Yani; aralıklarla, zaman içinde serpiştirilerek peyderpey olabilecek durumları bildirmektedir. 

İsim cümlesidir.  كَانَ  nakıs, mebni mazi fiildir. İsim cümlesinin önüne geldiğinde, ismini ref haberini nasb eder.  كَانَ ’nin ismi, müstetir olup takdiri هُو ’dir.

عَلَقَةً  kelimesi  كَانَ ’nin haberi olup lafzen mansubdur.  خَلَقَ  atıf harfi  فَ  ile  كَانَ ‘ye matuftur. خَلَقَ  fetha üzere mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir.  سَوّٰى  atıf harfi  فَ  ile  خَلَقَ ‘ya matuftur. 

سَوّٰى  elif üzere mukadder fetha ile mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir.

سَوّٰى  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil tef’il babındandır. Sülâsîsi  سوي ’dir.

Bu bab fiile çokluk (fiilin, failin veya mef‘ûlun çokluğu), bir tarafa yönelme, mef'ûlü herhangi bir vasfa nispet etmek, gidermek, bir terkibi kısaltmak, eylemin belli bir zaman diliminde meydana gelmesi, özneyi fiilin türediği şeye benzetmek, sayruret, isimden fiil türetmek, hazır olmak, bir şeyin aralıklarla tekrarlanması manalarını katar.

ثُمَّ كَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوّٰىۙ


ثُمَّ , atıf harfidir. Hem zaman açısından hem de rütbe (Bir mertebeden bir mertebeye geçiş) açısından terahi ifade eder. (Âşûr)

Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur.

Nakıs fiil  كَان ’nin dahil olduğu sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber ibtidaî kelamdır.

كَان ’nin haberi isminin içine karışır ve adeta onun mahiyetinden bir cüz olur. (Muhammed Ebu Musa, Hâ-Mîm Sureleri Belâgî Tefsiri, c. 5, s.124)

فَخَلَقَ  cümlesi, tertib ve takib ifade eden atıf harfi  فَ  ile makabline atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasındaki anlam bütünlüğü barizdir. Vaslda, atfedilen cümlelerin her ikisinin de aynı tür olması vaslın güzelliklerinden kabul edilmiştir. Fakat burada fiil cümlesiyle fiilin tekrarı ve yenilenmesi, isim cümlesiyle de sabitlik kastedilerek, fiil cümlesi isim cümlesine atfedilmiştir. 

Aynı üslupta gelerek makabline atfedilen  فَسَوّٰىۙ  cümlesinin atıf sebebi hükümde ortaklıktır.

خَلَقَ  ve  سَوّٰى  fiillerinin mef’ûlleri hazf edilmiştir. Takdiri, فَخَلَقَهُ فَسَوّٰىۙهُ (Onu yarattı ve onu düzenledi) şeklindedir. (Âşûr) Mef’ûllerin hazfi, îcâz-ı hazif sanatıdır.

عَلَقَةً ve  فَخَلَقَ  kelimeleri arasında cinas-ı nakıs ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.

Kıyamet Sûresi 39. Ayet

فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْاُنْثٰىۜ  ...


Nihayet ondan da erkek ve dişi iki eşi var etti.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 فَجَعَلَ ve var etti ج ع ل
2 مِنْهُ ondan
3 الزَّوْجَيْنِ iki çifti ز و ج
4 الذَّكَرَ erkeği ذ ك ر
5 وَالْأُنْثَىٰ ve dişiyi ا ن ث

فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْاُنْثٰىۜ


Ayet, atıf harfi  فَ  ile önceki cümledeki  كَانَ ‘ye matuftur. Matuf ve matufun aleyh arasında hiç zaman geçmediğini, işin hemen yapıldığını ifade eder. فَ  ile yapılan atıfta matuf ve matufun aleyh yer değiştiremez. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

Fiil cümlesidir. جَعَلَ  fetha üzere mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir.  مِنْهُ  car mecruru  جَعَلَ  fiiline mütealliktir.

Değiştirme manasına gelen  جَعَلَ  kelimesi 3 şekilde gelir:

1. Bir şeyden başka bir şey meydana getirmek  2. Bir halden başka bir hale geçmek 

3. Bir şeyle başka bir şeye hükmetmek. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

الزَّوْجَيْنِ  mef’ûlun bih olup müsenna olduğu için nasb alameti  يْ ‘dir. الذَّكَرَ  kelimesi  الزَّوْجَيْنِ ‘den bedel olup fetha ile mansubdur. 

Bedel: Metbuundaki kapalılığı açıklamak ve pekiştirmek gibi sebeplerle getirilen ve irab bakımından metbuuna uyan tabidir. Bedelden önce gelen ve bedelin irabını almış olduğu kelimeye “mübdelün minh” denir. 

Bedel 3 gruba ayrılır: 1. Bedel-i kül, 2. Bedel-i ba’z, 3. Bedel-i iştimâl. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

الْاُنْثٰى  atıf harfi  وَ ‘la makabline matuf olup elif üzere mukadder fetha ile mansubdur.

فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْاُنْثٰىۜ


Ayet atıf harfi  فَ  ile önceki ayete atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. 

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafat, S.107) 

Cümlede takdim-tehir sanatı vardır.  جَعَلَ  fiiline müteallik olan car mecrur  مِنْهُ , ihtimam için, mef’ûl  الزَّوْجَيْنِ ‘ye takdim edilmiştir

Tezat nedeniyle birbirine atfedilen الذَّكَرَ  ve  الْاُنْثٰىۜ  kelimeleri  الزَّوْجَيْنِ ’den bedeldir.

Bedel, atıf harfi getirilmeksizin ve tefsir ve izah maksadıyla bir kelimenin açıklanması için bir başkasının getirilmesiyle yapılan ıtnâb sanatıdır.

الْاُنْثٰىۜ - الذَّكَرَ  kelimeleri arasında tıbâk-ı îcab sanatı vardır.

Önceki ayetteki ‘yaratmak, inşa etmek’ manasındaki  خَلَقَ  fiilinden sonra bu ayette  جَعَلَ  fiili gelmiştir. جَعَلَ  fiili, mevcut olan bir varlıkta geçerli olan bir fiildir, onu bir halden başka bir hale değiştirmeyi ifade eder.

Kıyamet Sûresi 40. Ayet

اَلَيْسَ ذٰلِكَ بِقَادِرٍ عَلٰٓى اَنْ يُحْيِيَ الْمَوْتٰى  ...


Şimdi, bunları yapan Allah’ın ölüleri diriltmeye gücü yetmez mi?

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 أَلَيْسَ değil mi? ل ي س
2 ذَٰلِكَ buna
3 بِقَادِرٍ gücü yetecek ق د ر
4 عَلَىٰ
5 أَنْ
6 يُحْيِيَ diriltmeğe ح ي ي
7 الْمَوْتَىٰ ölüleri م و ت
Resûl-i Ekrem Efendimiz bu âyet okunduktan sonra, “ Elbette diriltir” anlamında “ Belâ” denmesini tavsiye etmiştir. 
( Ebû Dâvud, Salât 149,150; Ahmed b Hanbel, Müsned II, 249).

اَلَيْسَ ذٰلِكَ بِقَادِرٍ عَلٰٓى اَنْ يُحْيِيَ الْمَوْتٰى


Hemze istifham harfidir. İsim cümlesidir. لَيْسَ  nakıs, mebni mazi fiildir. İsim cümlesinin önüne geldiğinde, ismini ref haberini nasb eder. 

لَيْس  isim cümlesini olumsuz yapar. Sadece mazisi çekildiği için camid bir fiildir. Mazi kipinde tüm şahıs zamirlerine çekimi yapılabilmektedir. Türkçeye “değildir, yoktur, hayır” vb. şeklinde tercüme edilir. Bazen  لَيْسَ ’nin haberinin başına manayı tekid için zaid (بِ) harf-i ceri gelebilir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)  

ذٰلِكَ  işaret ismi  لَيْس ‘nin ismi olarak mahallen merfûdur. ل  harfi buud, yani uzaklık bildiren harf,  ك  ise muhatap zamiridir.

بِ  harf-i ceri zaiddir. قَادِرٍ  lafzen mecrur لَيْس ‘nin haberi olarak mahallen mansubdur. اَنْ  ve masdar-ı müevvel  عَلٰٓى  harf-i ceriyle قَادِرٍ ‘e mütealliktir. 

Fiili muzarinin başına  اَنْ  harfi geldiği zaman onu nasb ettiği gibi anlamını da masdara çevirmektedir. Bu tür masdarlara masdar anlamı içerdikleri için tevilli masdar (masdar-ı müevvel cümlesi) denmektedir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)  

اَنْ  muzariyi nasb ederek manasını masdara çeviren harftir.

يُحْيِيَ  fetha ile mansub muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir.  الْمَوْتٰى  mef’ûlün bih olup elif üzere mukadder fetha ile mansubdur.  الْمَوْتٰى  maksur isimdir.

Maksur isimler: Sondan bir önceki harfi fethalı olup son harfi (ى) olan isimlere “maksur isimler” denir. Maksur isimler genellikle (ى) ile biter. Fakat çok az olarak (ا) ile biten maksur isimler de vardır. Maksur isimlerin sonunda yer alan bu harflere “elif-i maksure” denir.  اَلْفَتَى – اَلْعَصَا  gibi…

Maksur isimlerin îrab durumu şöyledir: Merfû halinde takdiri damme ile, mansub halinde takdiri fetha ile, mecrur halinde takdiri kesra ile îrab edilir. Yani maksur isimler merfû, mansub, mecrur hallerinde hep takdiri olarak (takdiren) îrab edilir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

يُحْيِيَ  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil if’âl babındandır. Sülâsîsi  حيي ’dir.

İf’al babı fiile tadiye (geçişlilik) kesret, haynunet (zamanı gelmesi), sayruret, izale, zamana ve mekâna duhul, temkin (imkân sağlamak), vicdan (bir vasıf üzere bulmak) mutavaat (tef’il babının dönüşlülüğü), tariz (arz etmek, maruz bırakmak) manaları katar. Bazan da fiilin mücerret manasını ifade eder. 

اَلَيْسَ ذٰلِكَ بِقَادِرٍ عَلٰٓى اَنْ يُحْيِيَ الْمَوْتٰى


İstînâfiyye olarak fasılla gelen ayetin ilk cümlesi istifham üslubunda talebi inşai isnadtır.

Hemze takrirî istifham harfidir. Takrîr; soru soran kimsenin karşı tarafın ikrarını sağlamak için kullandığı bir üsluptur.

Takrîr: (itirafa zorlama) Muhatabın bildiği birşey soru şeklinde dile getirilir ve ondan bunu tasdik etmesi istenir. Bunda ikna edici, inandırıcı delil vardır. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur’an Işığında Belâgat Dersleri, Meânî İlmi)

İstifham üslubunda olmasına rağmen cümle vaz edildiği soru anlamından çıkarak ikrar ve tevbih anlamı kazandığı için mecaz-ı mürsel mürekkebdir.

Ayrıca cümlede, kelamcıların usûlünce kesin aklî delillerle konuşmak şeklinde tarif edilen mezheb-i kelamî sanatı vardır.

Nakıs fiil لَيْسَ ’nin dahil olduğu sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesinde ism-i işaret ذٰلِكَ , nakıs fiil  لَيْسَ ‘nin ismidir. 

Cümlede müsnedün ileyhin işaret ismiyle marife olması işaret edilenleri tazim ifade eder. İsm-i işaret, müsnedün ileyhi göz önüne koyarak onu net bir şekilde gösterip uzağı işaret eden özelliğiyle onun mertebesinin yüksekliğini belirtir. 

İşaret isminde istiare vardır. Tecessüm ve cem’ ifade eden  ذٰلِكَ  ile Allah’ın kudretine işaret edilmiştir. 

Bilindiği gibi işaret ismi, mahsus şeyler için kullanılır. Ama burada olduğu gibi aklî şeyler için kullanıldığında istiare olur. Câmi’; her ikisinde de “vücudun tahakkuku”dur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Beyan İlmi)

İsm-i fail vezninde gelerek istimrar ve istikrar ifade eden بِقَادِرٍ , nakıs fiil  لَيْسَ ’nin muahhar ismidir. Kelimedeki  بِ  harfi tekid ifade eden zait harftir.

İsim cümlesindeki ism-i fail istimrar ifade eder. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

İsm-i fail sübuta, istikrara ve sıfatın mevsûfa olan bağlılığına delalet eder. (Halidî, Vakafat, s. 80)

Mecrur mahaldeki masdar harfi  اَنْ  ve akabindeki  يُحْيِيَ الْمَوْتٰى  cümlesi, masdar tevilinde عَلٰٓى  harf-i ceriyle birlikte قَادِرٍ ’e mütealliktir. Masdar-ı müevvel, muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. Muzari fiil teceddüt, istimrar ve tecessüm ifade etmiştir. 

Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

الْمَوْتٰى يُحْيِيَ  kelimeleri arasında tıbâk-ı îcab sanatı vardır.

Burada  بِ  harfi manayı pekiştirmek için gelmiş olup zaiddir. Olumlu cümlelerde lâm harfinin tekid ifade ettiği gibi, olumsuz cümlelerde de  لَيْسَ  ve  ما 'nın haberinin başında gelen  بِ  harfi tekid bildirir. 

Kur'an-ı Kerim'de  بِ  harfi 22 yerde  لَيْسَ ’nin, 19 yerde de  ما ’nın haberinin başında zaid olarak gelmiştir. (Ali Bulut, Kur’ân-ı Kerim’de Itnâb Üslûbu) 

Kur’an surelerinin bitişi de girişi gibi belîğdir. Sureler o kadar güzel bir şekilde sona ermiştir ki muhatab artık başka bir şey duymak istemez. Sureler; dua-vasiyet, farzlar, tahmîd ve tehlîl, öğüt, vaat ve vaîd gibi sûrede işlenen konuya uygun bir sözle sona erer. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur’an Işığında Belâgat Dersleri Bedî’ İlmi)

Surenin sonunda konuyu en güzel şekilde bağlayarak mükemmel bir sonuç teşkil eden bu ayet, sözü makama ve girişe uygun güzel bir şekilde tamamlamıştır. Hüsn-i intihâ sanatının güzel bir örneğidir.

Surenin bütün ayetleri on kelimeyi geçmeyen kısa secilerden oluşmuştur.

 

İnsan Sûresi
Medine döneminde inmiştir. 31 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “insan” kelimesindenalmıştır. Aynı âyette geçen “ed-Dehr” kelimesinden dolayı Dehrsûresi diye de anılır. Dehr, zaman demektir. Sûrede başlıca, ahiret hayatıyla ilgilimeseleler ve özellikle takva sahiplerinin cennette kavuşacakları çeşitli nimetlerkonu edilmektedir.
Mushaftaki sıralamada yetmiş altıncı, iniş sırasına göre doksan sekizinci sûre olup müfessirlerin çoğunluğu sûrenin tamamının Medine’de indiğini söylemişlerdir. İbn Âşûr ise Medine’de Rahmân sûresinden sonra, Talâk sûresinden önce indiğine dair rivayeti vermekle birlikte üslûp ve içeriğini dikkate alarak sûrenin Mekke’de indiğini söyleyen rivayetleri tercih eder. Bir kısmının Mekke’de bir kısmının Medine’de indiğine dair rivayet de vardır (Şevkânî, V, 397; İbn Âşûr, XXIX, 370).
Sûrede insanın yaratılış aşamaları, yükümlülükleri, âhirette insanlar için hazırlanmış olan nimetler ve cezalar, bunlarla karşılaşacak insanların cennet ve cehennem hayatları çok canlı ve çarpıcı bir üslûpla anlatılmakta; ayrıca Kur’an’ın Allah katından indirildiği, bir öğüt ve nasihat olduğu bildirilmekte, insanın hür ve sorumlu olması ile Allah’ın irade ve yaratma sıfatları arasındaki ince ve dengeli ilişkiye dikkat çekilmektedir.

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ  ...

İnsan Sûresi 1. Ayet

هَلْ اَتٰى عَلَى الْاِنْسَانِ ح۪ينٌ مِنَ الدَّهْرِ لَمْ يَكُنْ شَيْـٔاً مَذْكُوراً  ...


san (henüz) anılır bir şey değilken (yaratılmamışken) üzerinden uzunca bir zaman geçti.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 هَلْ
2 أَتَىٰ geçmedi mi? ا ت ي
3 عَلَى üzerinden
4 الْإِنْسَانِ insanın ا ن س
5 حِينٌ bir süre ح ي ن
6 مِنَ -den
7 الدَّهْرِ uzun devir- د ه ر
8 لَمْ
9 يَكُنْ olmadığı ك و ن
10 شَيْئًا bir şey ش ي ا
11 مَذْكُورًا anılan ذ ك ر

İnsan kelimesi, “beşer, insan topluluğu” anlamına gelen ins kökünden türetilmiş olup akıl ve fikir sahibi, konuşarak anlaşan sosyal bir varlık türünü ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, Müfredâtü’l-Kur’ân, “ins” md.). Kur’an’da altmış beş yerde insan, on sekiz yerde ins, bir yerde de insî (insanın her bir ferdi) geçmekte, bir âyette “enâsî”, 230 yerde nâs şeklinde çoğul olarak yer almaktadır. İlgili âyetlerin çokluğundan da anlaşıldığı üzere Kur’an’da insan çeşitli yönleriyle ele alınmış; onun nasıl yaratıldığı, mahiyeti ve yaratılış amacı anlatılmıştır (meselâ bk. Nisâ 4/1; Hac 22/5; Mü’minûn 23/12-15; Kıyâmet 75/37; ayrıca bk. İlhan Kutluer, “İnsan”, DİA, XXII, 320-323).

Kıyâmet sûresinin son âyetlerinin devamı mahiyetindeki bu âyetlerde öldükten sonra dirilmeyi inkâr eden insana, onun varlık alanına çıkmazdan önceki hiçliği, aslı ve yaratılış aşamaları hatırlatılarak bundan ibret alması ve ders çıkarması istenmiştir. İlk âyetteki hîn kelimesi “sınırlı bir zaman, bir süre” anlamına gelir; dehr ise “bir vakitle sınırlanmamış mutlak zaman” demektir (Râgıb el-İsfahânî, a.g.e., “hyn” ve “dhr” md.). Elmalılı âyetin bu kısmını şöyle açıklar: “Hîn”, mutlak ve bütün zamanı değil, zamandan, az veya çok bir müddeti, vakit gibi az veya çok bir cüzü ifade eder. Burada “dehr”in başlangıcı olan âlemin yaratılışı ile insanın yaratılışı noktalarıyla sınırlıdır. Hîn kelimesinin nekre (belirsiz) olması ise haddi zatında sınırlı olmakla beraber, insana nazaran miktarının meçhul olduğuna işarettir. Yani, şu muhakkak ki, insan cinsi âlemin yaratılışından hayli müddet sonra yaratılmıştır. Âlemin yaratılışı ile başlayan “dehr”den, insan cinsinin yaratılmasına kadar sizin için meçhul, ama yine de bu iki nokta ile sınırlı bir müddet cereyan etmiş, insana doğru gelmiştir. Öyle ki, o müddet zarfında insan, anılır, bu nam ile tanınır bir şey olmamıştır (IX, 5492-5493). 

Diğer yönden her bir insan, var olmazdan önce bir hiçtir; sonra babasında bir sperm ve anasında bir yumurtadır. Daha sonra bu ikisinin birleşmesiyle ana rahminde bir embriyo haline gelmektedir. Nitekim 2. âyette insanın “katışık bir nutfe”den yani ana rahminde döllenmiş yumurtadan yaratıldığı ifade buyurulmuştur. Kendisine görme, işitme gibi organlar da lutfedilen bu varlık artık yükümlülüklere muhatap ve imtihana tâbi tutulabilecek bir kıvama gelmiş olmaktadır (insanın yaratılış aşamaları hakkında bilgi için bk. Hac 22/5; Mü’minûn 23/12-15; Kıyâmet 75/37).

 


Kaynak :  Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa: 516-517 

هَلْ اَتٰى عَلَى الْاِنْسَانِ ح۪ينٌ مِنَ الدَّهْرِ لَمْ يَكُنْ شَيْـٔاً مَذْكُوراً


هَلْ  istifham harfidir. هَلْ , muzari fiile dahil olursa manayı istikbale çevirir. Ancak muzari fiil istikbal ifade ediyorsa bu fiile dahil olmaz.

Fiil cümlesidir. اَتٰى  elif üzere mukadder fetha ile mebni mazi fiildir. عَلَى الْاِنْسَانِ car mecruru اَتٰى  fiiline mütealliktir.  ح۪ينٌ  fail olup lafzen merfûdur. مِنَ الدَّهْرِ  car mecruru  ح۪ينٌ ‘un mahzuf sıfatına mütealliktir.  

لَمْ يَكُنْ شَيْـٔاً  cümlesi  الْاِنْسَانِ ‘ın hali olarak mahallen mansubdur. 

Hal, cümlede failin, mef’ûlun veya her ikisinin durumunu bildiren lafızlardır (kelime veya cümle). Hal, “nasıl?” sorusunun cevabıdır. Halin durumunu açıkladığı kelimeye “zül-hal” veya “sahibu’l-hal” denir. Umumiyetle hal nekre, sahibu’l hal marife olur. Hal mansubdur. Türkçeye “…rek, …rak, …dığı, halde  iken, olduğu halde” gibi ifadelerle tercüme edilir. Sahibu’l hal açık isim veya zamir olduğu gibi müstetir (gizli) zamir de olabilir. Hali sahibu’l hale bağlayan zamire rabıt zamiri denir. Bu zamir bariz (açık), müstetir (gizli) veya mahzuf (hazf edilmiş) olarak gelir.

Hal sahibu’l-hale ya  و (vav-ı haliye) ya zamirle veya her ikisi ile bağlanır. Hal üçe ayrılır: 1. Müfred olan hal (Müştak veya camid), 2. Cümle olan hal (İsim veya fiil), 3. Şibh-i cümle olan hal (Harf-i cerli veya zarflı isim). (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

لَمْ  muzariyi cezm ederek manasını olumsuz maziye çeviren harftir.  يَكُنْ  nakıs, meczum muzari fiildir. كَانَ ’nin ismi, müstetir olup takdiri هُو ’dir.  شَيْـٔاً  kelimesi  كَانَ ’nin haberi olup lafzen mansubdur.  مَذْكُوراً  kelimesi  شَيْـٔاً ‘nin sıfatı olup fetha ile mansubdur.

Varlıkları niteleyen kelimelere sıfat denir. Arapça’da sıfatın asıl adı na’t ( النَّعَتُ )dır. Sıfatın nitelediği isme de men’ut ( المَنْعُوتُ ) denir. Bir ismi doğrudan niteleyen sıfata hakiki sıfat, dolaylı olarak niteleyen sıfata da sebebi sıfat denir.

Sıfat ile mevsuftan oluşan tamlamaya sıfat tamlaması denir. Sıfat tek kelime (isim), cümle ve şibh-i cümle olabilir. Ve sıfat birden fazla gelebilir.

Sıfat mevsûfuna: cinsiyet, adet, marifelik - nekrelik ve îrab bakımından uyar.

Sıfat iki kısma ayrılır: 1. Hakiki sıfat  2. Sebebi sıfat

Hakiki sıfat: 1- Müfred olan sıfatlar  2- Cümle olan sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Müfred olan sıfatlar: Müfred olan sıfatlar genellikle ism-i fail, ism-i mef’ûl, mübalağalı ism-i fail, sıfat-ı müşebbehe, ism-i tafdil, masdar, ism-i mensub ve sayı isimleri şeklinde gelir.

Gayrı akil (akılsız çoğullar) mevsûf olarak geldiğinde sıfatını müfred müennes olarak da alır.

2. Cümle olan sıfatlar: 1- İsim cümlesi olan sıfatlar, 2- Fiil cümlesi olan sıfatlar, 3- Şibh-i cümle olan sıfatlar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

مَذْكُوراً  kelimesi, sülâsi mücerredi ذكر  olan fiilin ism-i mef’ûlüdür.

هَلْ اَتٰى عَلَى الْاِنْسَانِ ح۪ينٌ مِنَ الدَّهْرِ لَمْ يَكُنْ شَيْـٔاً مَذْكُوراً


Kelama en güzel giriş şekillerinden biri de kelamın konusuyla alakalı bir şeyle başlamaktır. Böylece kelamın maksadına işaret edilmiş olur. Surenin bu ilk ayeti berâat-i istihlâl sanatının güzel bir örneğidir. Hurûf-u mukattaâ ile başlayan bütün sureler buna örnektir. Çünkü muhatabın dikkatini celbeder ve dinlemeye teşvik eder. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur’an Işığında Belâgat Dersleri Bedî’ İlmi)

Cenab-ı Allah İnsan Suresinin başında şöyle buyuruyor: [İnsan üzerinden öyle bir devir geçti ki.] Tergîb ve teşvik makamında zikredilen ayetlerden bir örnektir. Bu beyan üslubu, bir nevi surenin mealinin elbisesini giymiştir. Kur’an’ın bu beyanı, Cennetteki Kevser havuzunun suyu gibi hoş, selsebil çeşmesi gibi selâsetle akar; Cennet meyveleri gibi tatlı, huri elbisesi gibi güzeldir. (Prof. Dr. Ali Bakkal, Kur’an’ın En Güçlü İ’câz Yönü Olan Belâğat Üzerine -Mu’cizat-ı Kur’aniye Risalesi Örneği) 

هَلْ , takrir ifade eden istifham harfidir. Cümle istifham üslubunda talebî inşâî isnaddır.

Ayetteki istifhamdan maksat muhataba onaylatmaktır. İstifham şeklinde gelmesinde muhataba tenbih ve konu üzerinde düşünmeye teşvik kastı vardır. Dolayısıyla cümle mecâz-ı mürsel mürekkebdir. Ayrıca mütekellim Allah Teâlâ’nın, sorunun cevabını bilmemesi gibi bir durumun muhal olması nedeniyle, istifhamda tecâhül-i ârif sanatı vardır.

Müspet mazi fiil sıygasında gelen cümlede takdim-tehir sanatı vardır. اَتٰى  fiiline müteallik olan car mecrur  عَلَى الْاِنْسَانِ, ihtimam için, fail olan  ح۪ينٌ ‘a takdim edilmiştir

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafat, S.107)

الْاِنْسَانِ ‘nın elif lam’la marifeliği; إنَّ الإنْسانَ لَفي خُسْرٍ [Muhakkak ki insan hüsrandadır] (Asr/2) ayetinde olduğu gibi istiğrak içindir. (Âşûr)   

الدَّهْرِ , Câsiye sûresinde de geçtiği gibi Ragıb'ın açıklamasına göre asıl manası, alemin var oluşunun başlangıcından son bulmasına kadar bütün süre, yani zamanın tamamı demektir. Burada da bu manayadır. Bilinmeyen uzun zamanlara da dehr denilir. 

ح۪ينٌ , zamanın az veya çok, sınırlı bir süresine denir. Zamanın tamamı için kullanılmaz. Vakit gibi zamanın bir parçasına denilir. Buradaki  ح۪ينٌ  kelimesi, dehrin başlangıcı olan âlemin yaratılışı ile insanın yaratılışı arasında kalan, bunlarla sınırlanan süreyi ifade eder. Nekre, yani belirsiz olarak kullanılması ise, aslında sınırlı olmakla beraber insan açısından miktarının bilinmediğine işarettir. Yani şu bir gerçek ki insan cinsi, alemin yaratılışından bir hayli zaman sonra yaratılmıştır. (Elmalılı)

مِنَ الدَّهْرِ  car mecruru  ح۪ينٌ ’un mahzuf sıfatına mütealliktir. Sıfatın hazfi, îcâz-ı hazif sanatıdır.

Müsnedün ileyh olan  ح۪ينٌ ‘deki nekrelik muayyen olmayan süreye işaret eder. 

لَمْ يَكُنْ شَيْـٔاً مَذْكُوراً  cümlesi  الْاِنْسَانِ ‘nin hali olarak ıtnâbdır. 

Hal; cümlede failin, mef'ûlün veya her ikisinin durumunu bildiren lafızlardır. Müekkid hal ise, cümleye yeni bir mana yüklemeyip sadece kendinden önceki failin, mef’ûlün ya da cümlenin manasını tekid eder. Müekkid hal ile medh, tazim, tahkir veya tehdit amaçlanır. (Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2017/3 yıl: 8 cilt: VIII sayı: 18 s.174)

Tekid edici halin başına vav gelmez. Müekked ve tekid arasında kemâl-i ittisâl olduğundan arada vav olmaz. (Sekkâkî, Miftâhu’l-ulûm, s.273)

لَمْ , muzariyi cezm ederek manasını mazi ve istikbalde olumsuz yapan harftir. 

Menfi muzari sıygada nakıs fiil  كَان ‘nin dahil olduğu isim cümlesi faide-i haber ibtidaî kelamdır. 

كَان ’nin haberi isminin içine karışır ve adeta onun mahiyetinden bir cüz olur. (Muhammed Ebu Musa, Hâ-Mîm Sureleri Belâgî Tefsiri, Duhan/36, C. 5, s.124)

مَذْكُوراً , nakıs fiil  كَان ‘nin haberi olan  شَيْـٔاً  için sıfattır. Sıfat, tabi olduğu kelimenin sahip olduğu bir özelliğe işaret etmek için yapılan ıtnâb sanatıdır.

Gerçekten insanın üzerinden geçti: هَلْ  istifhamı, geçeni tespit ve onaylama içindir, bu sebepledir ki, قد  (tahkik edatı) ile tefsir edilmiştir. (Beyzâvî) 

Geldi, anlamındaki  اَتٰى  fiilinin başındaki  هَلْ  aslında ”mi, mı?" anlamında soru edatıdır. Ama bu kelime ”şüphesiz, muhakkak" anlamında da kullanılmaktadır ve burada bu anlamdadır. Kelime ile soru kastedilmediğinin delili, Allah'ın bir şeyi öğrenmek maksadıyla sora sormasının imkânsızlığıdır. O zaman cümleyi haber anlamında almaktan başka çare yoktur. Bu kullanışın misalleri mevcuttur. Meselâ birisine: ”Sana öğüt verdim mi?" dediğin zaman ona öğüt verdiğini ikrar etmesini kastetmiş olursun. (Rûhu’l Beyân) 

Şayet  لَمْ يَكُنْ شَيْـٔاً مَذْكُوراً  [Henüz anılır bir şey değilken] cümlesinin mahalli nedir?” dersen şöyle derim: Onun mahalli  الْاِنْسَانِ ‘nin hali olarak nasbdır. Sanki şöyle denilmiştir: İnsanın üzerinden; zamandan, (insan olarak) anılmadığı bir vakit geçmiştir. Veya  ٌح۪ينٌ  kelimesinin sıfatı olarak refdir; tıpkı [Babanın, oğlu adına hiçbir şey ödeyemeyeceği bir gün[den sakının]! (Lokman 31/33) ayetindeki gibi. (Keşşâf)

Ayetteki takriri soru, öldükten sonra dirilmeyi inkâr edene yöneltilir. Takdir şöyledir: Evet o, kayda değer bir şey değilken zamandan bir süre onun üzerine geldi. Ona: ”O yokken kim var etti? Öyleyse öldükten sonra onu tekrar diriltmek nasıl imkânsız olur?" denilir. (Rûhu’l Beyân)

İnsan Sûresi 2. Ayet

اِنَّا خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍۗ نَبْتَل۪يهِ فَجَعَلْنَاهُ سَم۪يعاً بَص۪يراً  ...


Şüphesiz biz insanı, karışım hâlindeki az bir sudan (meniden) yarattık ve onu imtihan edeceğiz. Bu sebeple onu işitir ve görür kıldık.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 إِنَّا doğrusu biz
2 خَلَقْنَا yarattık خ ل ق
3 الْإِنْسَانَ insanı ا ن س
4 مِنْ -den
5 نُطْفَةٍ bir nutfe- ن ط ف
6 أَمْشَاجٍ karışık م ش ج
7 نَبْتَلِيهِ imtihan etmek için ب ل و
8 فَجَعَلْنَاهُ ve onu yaptık ج ع ل
9 سَمِيعًا işitici س م ع
10 بَصِيرًا görücü ب ص ر

اِنَّا خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍۗ نَبْتَل۪يهِ 


İsim cümlesidir.  اِنَّ  tekid harfidir. İsim cümlesinin önüne gelir. İsmini nasb haberini ref eder.  نَّا  mütekellim zamiri  اِنَّ ’nin ismi olarak mahallen mansubdur.  خَلَقْنَا  fiili  اِنَّ ’nin haberi olarak mahallen merfûdur. 

خَلَقْنَا  sükun üzere mebni mazi fiildir. Mütekellim zamir  نَا  fail olarak mahallen merfûdur. الْاِنْسَانَ  mef’ûlun bih olup fetha ile mansubdur.  مِنْ نُطْفَةٍ  car mecruru  خَلَقْنَا  fiiline mütealliktir. اَمْشَاجٍ  kelimesi  نُطْفَةٍ ‘nin sıfatı olup kesra ile mecrurdur. 

Varlıkları niteleyen kelimelere sıfat denir. Arapça’da sıfatın asıl adı na’t ( النَّعَتُ )dır. Sıfatın nitelediği isme de men’ut ( المَنْعُوتُ ) denir. Bir ismi doğrudan niteleyen sıfata hakiki sıfat, dolaylı olarak niteleyen sıfata da sebebi sıfat denir.

Sıfat ile mevsuftan oluşan tamlamaya sıfat tamlaması denir. Sıfat tek kelime (isim), cümle ve şibh-i cümle olabilir. Ve sıfat birden fazla gelebilir.

Sıfat mevsûfuna: cinsiyet, adet, marifelik - nekrelik ve îrab bakımından uyar.

Sıfat iki kısma ayrılır: 1. Hakiki sıfat  2. Sebebi sıfat

Hakiki sıfat: 1- Müfred olan sıfatlar  2- Cümle olan sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Müfred olan sıfatlar: Müfred olan sıfatlar genellikle ism-i fail, ism-i mef’ûl, mübalağalı ism-i fail, sıfat-ı müşebbehe, ism-i tafdil, masdar, ism-i mensub ve sayı isimleri şeklinde gelir.

Gayrı akil (akılsız çoğullar) mevsûf olarak geldiğinde sıfatını müfred müennes olarak da alır.

2. Cümle olan sıfatlar: 1- İsim cümlesi olan sıfatlar, 2- Fiil cümlesi olan sıfatlar, 3- Şibh-i cümle olan sıfatlar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

نَبْتَل۪يهِ  cümlesi  خَلَقْنَا ‘daki failin veya mef’ûlünden hal olup mahallen mansubdur. 

Hal, cümlede failin, mef’ûlun veya her ikisinin durumunu bildiren lafızlardır (kelime veya cümle). Hal, “nasıl?” sorusunun cevabıdır. Halin durumunu açıkladığı kelimeye “zül-hal” veya “sahibu’l-hal” denir. Umumiyetle hal nekre, sahibu’l hal marife olur. Hal mansubdur. Türkçeye “…rek, …rak, …dığı, halde  iken, olduğu halde” gibi ifadelerle tercüme edilir. Sahibu’l hal açık isim veya zamir olduğu gibi müstetir (gizli) zamir de olabilir. Hali sahibu’l hale bağlayan zamire rabıt zamiri denir. Bu zamir bariz (açık), müstetir (gizli) veya mahzuf (hazf edilmiş) olarak gelir.

Hal sahibu’l-hale ya  و (vav-ı haliye) ya zamirle veya her ikisi ile bağlanır. Hal üçe ayrılır: 1. Müfred olan hal (Müştak veya camid), 2. Cümle olan hal (İsim veya fiil), 3. Şibh-i cümle olan hal (Harf-i cerli veya zarflı isim). (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

نَبْتَل۪يهِ  fiili  ي  üzere mukadder damme ile merfû muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri  نحن ‘dur. Muttasıl zamir  هِ  mef’ûlun bih olarak mahallen mansubdur.


 فَجَعَلْنَاهُ سَم۪يعاً بَص۪يراً


Fiil cümlesidir.  فَ  atıf harfidir.  جَعَلْنَاهُ  sükun üzere mebni mazi fiildir. Mütekellim zamir  نَا  fail olarak mahallen merfûdur. Muttasıl zamir  هُ  mef’ûlun bih olarak mahallen mansubdur. 

سَم۪يعاً  mef’ûlün hali olup fetha ile mansubdur.  بَص۪يراً  ikinci hal olup fetha ile mansubdur. 

سَم۪يعاً - بَص۪يراً  mübalağalı ism-i fail kalıbındandır. Bu kalıp bu vasfın mevsûfta sürekli varlığına, sıfatın, mevsûfun bir parçası gibi ondan ayrılmayan bir özelliği olduğuna işaret eder.

Mübalağalı ism-i fail: Bir varlıkta bir niteliğin aşırı derecede bulunduğunu gösteren, fiilden türeyen, sıfat cinsinden isimlerdir. Mübalağalı ism-i failler Allah için kullanılırsa sıfat, insanlar için kullanılırsa mübalağa ya da lakap olurlar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اِنَّا خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍۗ نَبْتَل۪يهِ 


Ayet, istînâfiye olarak fasılla gelmiştir.  اِنَّ  ile tekid edilmiş sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber inkârî kelamdır. Yalnızca bir isim cümlesi bile devam ve sübut ifade ettiğinden,  اِنَّ , isim cümlesi ve isnadın tekrarı ile tekid edilen bu ve benzeri cümleler muhkem/sağlam cümlelerdir.

İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

اِنَّ ‘nin haberi olan  خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍۗ  cümlesi, müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. Cümlenin azamet zamirine isnadı tazim ifade eder.

Cümlede müsnedin mazi fiil sıygasında cümle olarak gelmesi hükmü takviye, hudûs, temekkün ve istikrar ifade etmiştir. 

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafât, S.107)

Kelimenin  اِنَّ  harfi ile tekid edilmesi, müşriklerin kendilerini yaratmamış olan putlara taparak insanı yaratan Allah’ı inkâr etme menziline koymak içindir. Çünkü insanı yoktan yaratmak ilim gerektiri ki bu da putlarda yoktur. (Âşûr) 

اَمْشَاجٍۗ  kelimesi   نُطْفَةٍ  için sıfattır. Sıfat, tabi olduğu kelimenin sahip olduğu bir özelliğe işaret etmek için yapılan ıtnâb sanatıdır.

الْاِنْسَانَ daki tarif, cins içindirنُطْفَةٍ ’deki nekrelik ise nev ve tazim ifade eder. 

Kemâl-i ittisâl nedeniyle fasılla gelen  نَبْتَل۪يهِ  cümlesi,  خَلَقْنَا  fiilinin failinden veya mef’ûlünden haldir. Müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. Muzari fiil teceddüt, istimrar ve tecessüm ifade etmiştir. Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

Menfî muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelam formunda gelmesi cümleye hükmü takviye, hudûs, teceddüt ve istimrar anlamları katmıştır. Ayrıca muzari fiilde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek dikkatini artıran tecessüm özelliği vardır.

مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍۗ ; ayette meni, katışık olarak vasıflandırılmış, çünkü ondan murad iki suyun toplamıdır ve iki sudan her birinin de rengi, inceliği ve kalınlığı gibi muhtelif vasıfları ve zıt özellikleri vardır. Nitekim erkek suyu beyaz, kalın ve yapışma kuvveti olan bir sıvıdır. Kadının suyu ise sarı, ince ve yapışkan maddeleri tutan bir sıvıdır. İşte bunun ikisinden çocuk yaratılmaktadır. Bu iki suyun özelliklerinden dolayıdır ki insan bedenindeki kaslar, kemikler ve kuvvet, erkeğin suyundan oluşmaktadır. Et, kan ve saç ise kadının suyundan oluşmaktadır, Kurtubî diyor ki: "Bu husus, merfû olarak (Peygamberimize kadar çıkan bir rivayet senediyle) rivayet olunmaktadır." (Ebüssuûd)

Ebû Osman el-Mağribî (ks) şöyle der: ”Allah Teâlâ yaratıkları dokuz çeşit şeyle imtihan etmiştir. 

Bunlardan üçü fitneye düşürücüdür. Onlar gözü, kulağı ve dilidir. 

Üçü inkârcı (hakikati gizleyici) dir. Onlar nefsi, hevâsı ve düşmanı olan şeytandır. 

Üçü de mümindir. Onlar da aklı, ruhu ve kalbidir. 

Allah kulunu yardımı ile güçlendirirse aklı kalbine galip gelip ona hakim olur. Nefis ve hevayı esir alır. Böylece nefis ve heva hareket imkânı bulamazlar. Nefis ruhla, heva da akılla bütünleşir, onların içinde erirler. O zaman da Allah'ın kelimesi (tevhid) en üstün olur." (Rûhu’l Beyân) 

 

 فَجَعَلْنَاهُ سَم۪يعاً بَص۪يراً


Cümle takip ifade eden atıf harfi  فَ  ile … خَلَقْنَا  cümlesine atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur. 

جَعَلْنَاهُ  fiilinin mef’ûlünden hal olan  بَص۪يرًا - سَم۪يعًا  kelimeleri arasında muvazene ve mürâât-ı nazîr sanatları vardır.

Ayetteki fiillerin azamet zamirine isnadı tazim ifade eder.

İlk cümlede, insanın nutfeden yaratılması inşa etmek manasındaki  خَلَقَ  fiiliyle, bu cümlede, onun işitir ve görür kılınması  جَعَلَ  fiiliyle gelmiştir. جَعَلَ  fiili, mevcut olan bir varlığı bir halden başka bir hale değiştirmeyi ifade eder.

[Şüphe yok ki, biz, şu insanı katışık bir nutfeden yarattık.] Bu iki ayette de insandan murat, insan cinsidir. Şu halde ikinci ayet, birincisi için fazla bir izah mahiyetindedir. Yahut insandan murat, Hazret-i Âdem'dir. İbni Akbaş, Katâde, Sevrî, İkrime ve Şa'bî'den rivayet olunan da budur. Mâverdî'nin, İbn-i Abbâs'a ulaşan bir senetle anlattığına göre, ayette zikredilen  ٌح۪ينٌ  kelimesi, miktarı bilinmeyen pek uzun zamandır. Şu halde birinci ayet, Hazret-i Âdem'in yaratılışına işaret etmektedir. Bu ayet de, onun evladının yaratılışını beyan etmektedir.

‘’Biz kendisini imtihan edeceğiz. Bunun için onu işiten ve gören kıldık.’’ Yani vahiy ayetlerini dinleyebilmeyi ve kainat ayetlerini de görmesi için biz, insanı işitir ve görür kıldık. (Ebüssuûd)

 
İnsan Sûresi 3. Ayet

اِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّب۪يلَ اِمَّا شَا‌كِراً وَاِمَّا كَفُوراً  ...


Şüphesiz biz onu (ömür boyu yürüyeceği) yola koyduk. O bu yolu ya şükrederek ya da nankörlük ederek kat eder.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 إِنَّا elbette biz
2 هَدَيْنَاهُ ona gösterdik ه د ي
3 السَّبِيلَ yolu س ب ل
4 إِمَّا ya
5 شَاكِرًا şükreder ش ك ر
6 وَإِمَّا veya
7 كَفُورًا nankör olur ك ف ر
“Doğru yolu gösterdik” ifadesinden ne kastedildiği müfessirlerce farklı şekillerde açıklanmıştır: a) Biz insana hidâyet ve dalâlet, hayır ve şer yollarını açıklayarak gideceği yolu gösterdik. Nitekim Beled sûresinin 10. âyetinde, “Biz ona iki yolu göstermedik mi?” buyurulmuştur; b) Mutluluk ve mutsuzluk yollarını açıkladık; c) Kâr ve zararını anlayacak yetenekte yarattık. Allah Teâlâ insanı akıllı, iradeli ve iyiyi kötüden ayırma kabiliyetine sahip değerli bir varlık olarak yaratmış; görevlendirdiği peygamberler ve indirdiği vahiyle ona doğru yolu göstermiş, aynı zamanda kendisine irade ve seçme hürriyeti vermiştir. Artık Allah’ın gösterdiği doğru yola girip şükredici olmak veya şeytana ve nefse uyarak Allah’ın verdiği imkân ve kabiliyetleri kötü kullanıp nankör olmak insanın kendi elindedir (krş. İsrâ 17/18-19; Kehf 18/29).
Peygamber Efendimiz insanların hergün imtihana tâbi tutulduğunu, kiminin Allah’ın koyduğu ölçülere uyup kiminin uymadığını  ifade etmek için şöyle buyurmuştur:” Herkes sabahtan pazara çıkıp nefsini satar; kimi onu azat eder, kimi de helâk eder. “
(Müslim, Tahâret 1; Tirmizi, Daavât 86).

اِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّب۪يلَ اِمَّا شَا‌كِراً وَاِمَّا كَفُوراً


İsim cümlesidir. اِنَّ  tekid harfidir. İsim cümlesinin önüne gelir. İsmini nasb haberini ref eder.  نَّا  mütekellim zamiri  اِنَّ ’nin ismi olarak mahallen mansubdur. هَدَيْنَاهُ  cümlesi  اِنَّ ’nin haberi olarak mahallen merfûdur.

هَدَيْنَاهُ  sükun üzere mebni mazi fiildir. Mütekellim zamir  نَا  fail olarak mahallen merfûdur. Muttasıl zamir  هُ  mef’ûlun bih olarak mahallen mansubdur. السَّب۪يلَ  ikinci mef’ûlün bih olup fetha ile mansubdur. 

اِمَّا  tafsil harfidir. شَا‌كِراً  kelimesi  هَدَيْنَاهُ ‘deki mef’ûlun hali olarak fetha ile mansubdur. اِمَّا كَفُوراً  atıf harfi  وَ ‘la makabline matuftur.

Hal, cümlede failin, mef’ûlun veya her ikisinin durumunu bildiren lafızlardır (kelime veya cümle). Hal, “nasıl?” sorusunun cevabıdır. Halin durumunu açıkladığı kelimeye “zül-hal” veya “sahibu’l-hal” denir. Umumiyetle hal nekre, sahibu’l hal marife olur. Hal mansubdur. Türkçeye “…rek, …rak, …dığı, halde  iken, olduğu halde” gibi ifadelerle tercüme edilir. Sahibu’l hal açık isim veya zamir olduğu gibi müstetir (gizli) zamir de olabilir. Hali sahibu’l hale bağlayan zamire rabıt zamiri denir. Bu zamir bariz (açık), müstetir (gizli) veya mahzuf (hazf edilmiş) olarak gelir.

Hal sahibu’l-hale ya  و (vav-ı haliye) ya zamirle veya her ikisi ile bağlanır. Hal üçe ayrılır: 1. Müfred olan hal (Müştak veya camid), 2. Cümle olan hal (İsim veya fiil), 3. Şibh-i cümle olan hal (Harf-i cerli veya zarflı isim). (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)  

شَا‌كِراً  kelimesi, sülâsi mücerredi شكر  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

كَفُوراً  mübalağalı ism-i fail kalıbındandır. Bu kalıp bu vasfın mevsûfta sürekli varlığına, sıfatın, mevsûfun bir parçası gibi ondan ayrılmayan bir özelliği olduğuna işaret eder.

Mübalağalı ism-i fail: Bir varlıkta bir niteliğin aşırı derecede bulunduğunu gösteren, fiilden türeyen, sıfat cinsinden isimlerdir. Mübalağalı ism-i failler Allah için kullanılırsa sıfat, insanlar için kullanılırsa mübalağa ya da lakap olurlar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّب۪يلَ اِمَّا شَا‌كِراً وَاِمَّا كَفُوراً


Ayet, istînâfiye olarak fasılla gelmiştir. 

اِنَّ  ile tekid edilmiş sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber inkârî kelamdır. Yalnızca bir isim cümlesi bile devam ve sübut ifade ettiğinden,  اِنَّ , isim cümlesi ve isnadın tekrarı ile tekid edilen bu ve benzeri cümleler muhkem/sağlam cümlelerdir.

İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

اِنَّ ‘nin haberi olan  هَدَيْنَاهُ السَّب۪يلَ اِمَّا شَا‌كِراً وَاِمَّا كَفُوراً  cümlesi, müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.Cümlenin azamet zamirine isnadı tazim ifade eder.

Haberin  اِنَّ  harfi ile tekid edilmesi, Kur'an'ın çağırdığı şeyin batıl olduğunu iddia eden müşriklere ret olduğu içindir. (Âşûr)  

Cümlede müsnedin mazi fiil sıygasında cümle olarak gelmesi hükmü takviye, hudûs, temekkün ve istikrar ifade etmiştir. 

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafât, S.107)

Fiil azamet zamirine isnadla tazim edilmiştir.

اِمَّا  durumu açıklayan tafsil harfidir.  شَا‌كِراً  haldir.  اِمَّا كَفُوراً  atıf harfi ile  اِمَّا شَا‌كِراً ’e matuftur.

اِمَّا ’nın tekrarında ıtnâb ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.

كَفُوراً - شَا‌كِراً  kelimeleri arasında tıbâk-ı icab sanatı vardır.

Ayetteki iki halden birincisi olan  شَا‌كِراً , ism-i fail kalıbında gelerek bu özelliğin hudûs ve yenilenmesine işaret etmiştir. İkincisi  كَفُوراً  ise hem fasılaya riayet hem de insanın küfretme vasfının şükretme vasfından daha fazla olduğuna işaret etmek üzere, mübalağa vezninde gelmiştir. 

İki ismin farklı sıygalarda gelişi iltifat sanatıdır.

[Gerçekten biz ona yolu gösterdik] yani önüne delilleri dikmek ve ayetleri indirmekle. Ya şükredendir yahut nankördür. Bu ikisi , هَدَيْنَاهُ 'daki  هُ  zamirinden haldir.  اِمَّا  edatı da ya tafsil (açıklama) ya da taksim (bölme) içindir. Yani onu iki halinde de ya da iki bölünmüş halinde hidayet ettik; bazıları doğru yolu bulmak ve onu tutmak ile şükredendir, bazıları da ondan yüz çevirmekle inkâr edendir. Ya da  السَّب۪يلَ 'den haldirler, o zaman şükür yahut küfür ile nitelenmesi mecâzîdir. (yol şükretmez yahut nankörlük etmez; ancak sahibi eder). Feth ile  اَمَّا  da okunmuştur ki, cevap hazf edilmiş olur. Belki de alternatifine (شَا‌كِراً 'e) uyması için kâfiren demeyip de (كَفُوراً) demesi, ayet sonlarının tutması içindir ve şunu da bildirmek içindir ki, insan genellikle nankörlükten hali kalmaz; insanı sorumlu tutan ise onun içine dalıp kendini kaybetmektir. (Beyzâvî)

Bu hidayet ve irşattan sonra insanı "şükredici" ve "nankör" diye ikiye ayırmada, bir taraftan şükretmeye teşvik, bir taraftan da küfürden sakındırmak için ["Dilediğinizi yapın"] (Fussilet, 41/40) tarzında insanın ihtiyarına hitap eden ve kısaca ifade edilmiş bir vaat ve tehdit vardır. Bu nedenle leff ü neşr-i gayr-i müretteb üslubu ile küfür ve nankörlükten sakındırmanın illeti,  اِنَّٓا اَعْتَدْنَا لِلْـكَافِر۪ينَ سَلَاسِلَا۬ وَاَغْلَالاً وَسَع۪يراً  [Çünkü biz, kâfirler için zincirler, demir halkalar ve alevli bir ateş hazırlamışızdır.] ayetidir. (Elmalılı)  

İnsan Sûresi 4. Ayet

اِنَّٓا اَعْتَدْنَا لِلْـكَافِر۪ينَ سَلَاسِلَا۬ وَاَغْلَالاً وَسَع۪يراً  ...


Şüphesiz biz, kâfirler için zincirler, demir halkalar ve alevli bir ateş hazırladık.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 إِنَّا elbette biz
2 أَعْتَدْنَا hazırlamışızdır ع ت د
3 لِلْكَافِرِينَ kafirler için ك ف ر
4 سَلَاسِلَ zincirler س ل س ل
5 وَأَغْلَالًا ve demir halkalar غ ل ل
6 وَسَعِيرًا ve alevli bir ateş س ع ر
İyilerin âhirette elde edecekleri ödüller, sayesinde mutlu olacakları nimetler, dünya diliyle temsilî olarak anlatılmaktadır.

اِنَّٓا اَعْتَدْنَا لِلْـكَافِر۪ينَ سَلَاسِلَا۬ وَاَغْلَالاً وَسَع۪يراً


İsim cümlesidir.  اِنَّ  tekid harfidir. İsim cümlesinin önüne gelir. İsmini nasb haberini ref eder.  نَّا  mütekellim zamiri  اِنَّ ’nin ismi olarak mahallen mansubdur. اَعْتَدْنَا  cümlesi  اِنَّ ’nin haberi olarak mahallen merfûdur. 

اَعْتَدْنَا  sükun üzere mebni mazi fiildir. Mütekellim zamir  نَا  fail olarak mahallen merfûdur. لِلْـكَافِر۪ينَ  car mecruru  اَعْتَدْنَا  fiiline mütealliktir. 

سَلَاسِلَا۬  mef’ûlun bih olup müntehel cumû’ siygası olduğundan tenvin almamıştır. Gayri munsariftir.  اَغْلَالاً  ve سَع۪يراً  atıf harfi  وَ ‘la  سَلَاسِلَا۬ ‘e matuftur.

Gayri munsarif isimler: Kesra (esre) ve tenvini alamayan isimlerdir. Gayri munsarif isimler esre yerine fetha alırlar. Yani bu isimler ref halinde damme, nasb halinde fetha, cer halinde yine fetha alırlar.Gayri munsarif “memnu’un mine’s-sarf (اَلْمَمْنُوعُ مِنَ الصَّرفِ)” da denir. Arapçada kullanılmakla birlikte arapça kökenli olmayan alem (özel) isimler (Yer, ülke, kişi adları vb. gibi isimler) de gayri munsariftir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

اَعْتَدْنَا  fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Fiil if’âl babındandır. Sülâsîsi  عتد ’dir. Aslı  أعْدَدْنا şeklindedir. Her iki şekli de yaygın olarak kullanılır.

İf’al babı fiile, tadiye (geçişlilik) kesret, haynunet (zamanı gelmesi), sayruret, izale, zamana ve mekâna duhul, temkin (imkân sağlamak), vicdan (bir vasıf üzere bulmak) mutavaat (tef’il babının dönüşlülüğü), tariz (arz etmek, maruz bırakmak) manaları katar. Bazan da fiilin mücerret manasını ifade eder.  

كَافِر۪ينَ  kelimesi, sülâsi mücerredi كفر  olan fiilin ism-i failidir.

İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

اِنَّٓا اَعْتَدْنَا لِلْـكَافِر۪ينَ سَلَاسِلَا۬ وَاَغْلَالاً وَسَع۪يراً


Ayet, istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. 

اِنَّ  ile tekid edilmiş sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber inkârî kelamdır. Yalnızca bir isim cümlesi bile devam ve sübut ifade ettiğinden,  اِنَّ , isim cümlesi ve isnadın tekrarı ile tekid edilen bu ve benzeri cümleler muhkem/sağlam cümlelerdir.

İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

اِنَّ ‘nin haberi olan  اَعْتَدْنَا لِلْـكَافِر۪ينَ سَلَاسِلَا۬  cümlesi, müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır. Cümlenin azamet zamirine isnadı tazim ifade eder.

Cümlede müsnedin mazi fiil sıygasında cümle olarak gelmesi hükmü takviye, hudûs, temekkün ve istikrar ifade etmiştir. 

Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafât, S.107)

Fiil azamet zamirine isnadla tazim edilmiştir.

Cümlede takdim-tehir sanatı vardır.  اَعْتَدْنَا  fiiline müteallik olan car mecrur  لِلْـكَافِر۪ينَ , durumun onlara has olduğunu vurgulamak için mef’ûl olan  سَلَاسِلَا۬ ‘ya takdim edilmiştir.

Mef’ûlun bih olan  سَلَاسِلَا۬ , müntehel cumû’olması sebebiyle tenvin almamıştır.  اَغْلَالاً  ve سَع۪يراً  kelimeleri  سَلَاسِلَا۬ ’ya atfedilmiştir. Cihet-i camiâ, temâsüldür. Bu kelimelerdeki nekrelik nev ve kesret ifade eder. 

Cümlede istiare sanatı vardır.  اَعَدَّ  fiili, aslında güzel şeyler için kullanılır. İstiare yoluyla, kâfirleri bekleyen akıbetin korkunçluğu için mübalağa yapılmıştır.

[Gerçekten biz, kâfirler için zincirler hazırladık, onunla çekilirler bukağılar, onunla bağlanırlar ve çılgın bir ateş, onunla da yakılırlar.] Zikirleri sona bırakıldığı halde tehditlerini öne alması, korkutmanın daha önemli ve daha yararlı olmasındandır. Bir de sözü mü'minlerin zikri ile başlatmak ve sonlandırmak daha güzeldir. (Beyzâvî)  

اِنَّٓا اَعْتَدْنَا لِلْـكَافِر۪ينَ سَلَاسِلَا۬ [Doğrusu biz, kâfirler için zincirler hazırla­dık] ayetinde leff ü neşri müşevveş vardır. Çünkü Yüce Allah önceki ayet­te önce şükredeni daha sonra inkar eden nankörü zikretti. Sonra bu ayet­te, birincisini değil de ikincisini tekrar zikretti. Bunda tertipsiz bir leff ü neşr sanatı vardır. (Safvetü’t Tefâsir)

İnsan Sûresi 5. Ayet

اِنَّ الْاَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُوراًۚ  ...


İyiler ise, katkısı kâfur olan içecekler dolu bir kadehten içerler.

 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 إِنَّ şüphesiz
2 الْأَبْرَارَ iyiler ب ر ر
3 يَشْرَبُونَ içerler ش ر ب
4 مِنْ -ten
5 كَأْسٍ bir kadeh- ك ا س
6 كَانَ olan ك و ن
7 مِزَاجُهَا karışımı م ز ج
8 كَافُورًا kâfûr ك ف ر

اِنَّ الْاَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُوراًۚ


İsim cümlesidir. اِنَّ  tekid harfidir. İsim cümlesinin önüne gelir. İsmini nasb haberini ref eder. الْاَبْرَارَ  kelimesi  اِنَّ ‘nin ismi olup lafzen mansubdur.  يَشْرَبُونَ  fiili  اِنَّ ‘nin haberi olarak mahallen merfûdur.

يَشْرَبُونَ  fiili  نَ ‘un sübutuyla merfû muzari fiildir. Zamir olan çoğul و ‘ı fail olarak mahallen merfûdur.  مِنْ كَأْسٍ  car mecruru  يَشْرَبُونَ  fiiline mütealliktir. كَانَ  ile başlayan cümle  كَأْسٍ ‘nin sıfatı olarak mahallen mecrurdur. 

Varlıkları niteleyen kelimelere sıfat denir. Arapça’da sıfatın asıl adı na’t ( النَّعَتُ )dır. Sıfatın nitelediği isme de men’ut ( المَنْعُوتُ ) denir. Bir ismi doğrudan niteleyen sıfata hakiki sıfat, dolaylı olarak niteleyen sıfata da sebebi sıfat denir.

Sıfat ile mevsuftan oluşan tamlamaya sıfat tamlaması denir. Sıfat tek kelime (isim), cümle ve şibh-i cümle olabilir. Ve sıfat birden fazla gelebilir.

Sıfat mevsûfuna: cinsiyet, adet, marifelik - nekrelik ve îrab bakımından uyar.

Sıfat iki kısma ayrılır: 1. Hakiki sıfat  2. Sebebi sıfat

Hakiki sıfat: 1- Müfred olan sıfatlar  2- Cümle olan sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Müfred olan sıfatlar: Müfred olan sıfatlar genellikle ism-i fail, ism-i mef’ûl, mübalağalı ism-i fail, sıfat-ı müşebbehe, ism-i tafdil, masdar, ism-i mensub ve sayı isimleri şeklinde gelir.

Gayrı akil (akılsız çoğullar) mevsûf olarak geldiğinde sıfatını müfred müennes olarak da alır.

2. Cümle olan sıfatlar: 1- İsim cümlesi olan sıfatlar, 2- Fiil cümlesi olan sıfatlar, 3- Şibh-i cümle olan sıfatlar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

كَانَ  nakıs, mebni mazi fiildir. İsim cümlesinin önüne geldiğinde, ismini ref haberini nasb eder.  مِزَاجُهَا  izafeti  كَانَ ‘nin ismi olup lafzen merfûdur. Muttasıl zamir  هَا  muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.  كَافُوراً  kelimesi  كَانَ ‘nin haberi olup lafzen mansubdur.

اِنَّ الْاَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُوراًۚ


Ayet, istînâfiyye olarak fasılla gelmiştir. 

اِنَّ  ile tekid edilmiş sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber inkârî kelamdır. Yalnızca bir isim cümlesi bile devam ve sübut ifade ettiğinden,  اِنَّ , isim cümlesi ve isnadın tekrarı ile tekid edilen bu ve benzeri cümleler muhkem/sağlam cümlelerdir.

İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

Müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelam olan  يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُوراًۚ   cümlesi,  اَنَّ ’nin haberidir. 

Müsnedin muzari fiil cümlesi olarak gelmesi hükmü takviye, teceddüt, istimrar ve tecessüm ifade etmiştir. Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

يَشْرَبُونَ ye müteallik olan car mecrur  مِنْ كَأْسٍ ‘deki nekrelik nev, kesret ve tazim ifade eder.

كَانَ مِزَاجُهَا كَافُوراًۚ  cümlesi  كَأْسٍ  için sıfattır. Sıfat, tabi olduğu kelimenin sahip olduğu bir özelliğe işaret etmek için yapılan ıtnâb sanatıdır.

Nakıs fiil  كَان ’nin dahil olduğu sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber ibtidaî kelamdır.

كَان ’nin haberi isminin içine karışır ve adeta onun mahiyetinden bir cüz olur. (Muhammed Ebu Musa, Hâ-Mîm Sureleri Belâgî Tefsiri, c. 5, s.124)

مِزَاجُهَا  izafeti  كَانَ ’nin ismi,  كَافُوراًۚ  haberidir.

كَافُوراًۚ : Cennetteki bir pınarın adıdır. Diğer pınarlar gibi onun da suyu, kâfur gibi beyaz ve kokuludur. Kamus'ta kâfur ise; bilinen bir kokudur. Çin ve Hindistan dağlarında yetişen bir ağaçtan elde edilir. Bu ağaç bir çok insanı gölgeleyecek derecede büyüktür. Kaplanlar bu ağacı çok severler."Ayette geçen  كَأْسٍ (kase) ise, içerisinde şarap bulunan bardaktır ki bu bardağa kadeh denir. Sırf şarap için kullanıldığı da olur. Çoğunluğun görüşüne göre burada da şarap anlamındadır. (Rûhu’l Beyân) 

Son üç ayet tertipsiz leff ve neşr sanatına örnektir. Leff bölümünde önce küfredenlerden sonra şükredenlerden söz edildiği halde neşr kısmında önce kafirler, sonra da şükredenlere Ahirette verilen karşılık zikredilmiştir.

Şüphesiz ona yol gösterdik; buna kimi şükreder, kimi de nankörlük. Doğrusu, inkârcılar için zincirler, demir halkalar ve çılgın alevli cehennem hazırladık. Şüphesiz iyiler kâfur katılmış bir tastan içerler ayetinde kimi insanların şükreden kimilerinin de nankör olacağı ifade edildikten sonra, inkârcılara akabinden de iyi insanların anlatımına geçilmiştir. Şükredenlerle iyiler arasında, nankörlerle de inkârcılar arasında çapraz bir bağ kurmaksa muhataba bırakılmıştır. (Hasan Uçar, Kur’an-ı Kerim’deki Anlamsal Bedî‘ Sanatları Doktora Tezi) 

Şüphesiz iyiler/ الْاَبْرَارَ  kelimesi بر 'in çoğuludur, أرباب  gibi yahut بار ’in çoğuludur.  أشهاد gibi bir bardaktan içerler şaraptan içerler,  كَأْسٍ  aslında içinde şarap olan kadehtir.

Katkısı içine katılan şey  كَافُوراًۚ  olan bardaktan içerler. Çünkü  كَافُوراًۚ  soğuk ve tatlıdır, kokusu da hoştur. Bunun cennette bir suyun ismi olduğu da söylenmiştir. Rayihası ve beyazlığı  كَافُوراًۚ ‘a benzer. (Beyzâvî - Âşûr) 

2-5. ayetlerde, insanın yaratılışı ve Allah’ın ona yol göstermesiyle başlamakta, ardından kâfirler için hazırlanmış olan şeyler açıklanmakta, sonra sözü aniden keserek (iktidâb) tahallus yoluyla iyiler için hazırlanmış şeylerin anlatılmasına geçilmektedir. Ve bu konuya uzunca daldı, hatta iyiler için hazırlananların anlatıldığı ayetlerin sayısı yirmi ayete ulaştı. (Dr. Mustafa Aydın, Arap Dili Belâgatında Bedî’ İlmi ve Sanatları)

 
Günün Mesajı
Allah Teala insanı Allah'a inanıp yolunu izleyecek fıtratta yaratmış ve bunun için gerekli melekelerle de donatmıştır.
O'nun bu fıtri hidayeti Rûm Sûresi 30'uncu ayette şöyle ifade edilmektedir: Sen, her türlü şirk ve nifaktaı uzak dupduru 'bir tevhid inancı içinde bütün varlığınla hak din olan İslâm üzerinde sabit ol. Bu Din, Allah'ın (bütün varlık ve) bütün insanlar için ortaya koyduğu asli bir model, ona yönelme de, Allah'ın insanları yaratmaktaki gayesidir. Allah'ın yaratmasında bir değişiklik olmaz ve yapılmaz. Gerçek ve kusursuz, din budur. Ne var ki, insanların çoğu bunu bilmemektedirler. Ayrıca Allah, hususi rahmeti sebebiyle rasüller göndermiş, kitaplar indirmiş ve insana takip etmesi gereken yolu, ne yaparsa hem dünyada hem Âhirette ne ile karşılaşacağını bütün ayrıntılarıyla tarif etmiştir. Ama insanlar, Allah'ın hem fitri olarak var ettiği, hem raşülleri vasıtasıyla öğrettiği hidayeti takip edip etmemede iki ana gruba ayrılmış, bazısı onu yol edinirken, bazısı farklı farklı yollara girmişlerdir. Elbette her bir insan, takip ettiği yol boyunca ve bu/yolun sonunda ne varsa onunla karşılaşacaktır.
Sayfadan Gönüle Düşenler

Hayatı, gözlerinin önünden bir şerit gibi geçti. Kelimelerle süslemeden yazdığında çok uzun sürmedi. 

Uğruna fedakarlıklar yaptığı geçici heveslerin hepsi tükenmiş gitmiş. Kıymetini hep bileceğim dediklerinden, zamanla sıkılmış. Doydu sandığı nefsi, yeniden acıkmış. Mutlu olmak için istediği dünyalıklara kavuşunca, başkasını istemiş. 

Ölüm bir gün çat kapı gelmiş. Her şey için zamanım var dediği günler, daha dün gibiymiş. 

Gözden çıkardığı kalıcı anlarla başbaşa kalmış. Felaketi sezen yüzü sararmış, korkuyla titremiş. Eli ayağına dolanmış, yanında dostu kalmamış. Allah’ın rahmetinden başka, hiçbir çarenin olmadığı yerde kesin hükmünü beklemiş.

Hüküm gününde sevinçle aydınlanan ve korkuyla sararan yüzlerin sahibi olan Allahım! Kalbimizi imansızlıktan ve halimizi namazsızlıktan muhafaza buyur. İmanımızı ve namazımızı; daim ve samimi eyle. 

Bizi, geçici dünyanın nimetlerinden, rızana uygun şekilde faydalananlardan ve ahiret hayatına öncelik vererek hazırlananlardan eyle. Hangi maddeden yaratıldığına, kısacık ömrüne ve çaresizliğine bakıp üzerinde düşünerek Sana sığınmak yerine kibirlenmekten muhafaza buyur. 

Senin huzuruna vardığımız gün; yüzümüzü nurunla aydınlananlardan, kalbimizi muhabbetinle doyanlardan ve rahmani müjdelerinle sevinenlerden eyle. 

İki cihanda da kazananlardan, kurtuluşa erenlerden, Allah’a ve O’nun sevdiklerine kavuşanlardan olmak duasıyla.

Amin.

***

Yeryüzünün köşelerinden birinden, dünyalık hırslardan kaçan küçücük bir bedenin, minik yüreğinden bir dua yükselmiş. Her işiten de amin diyerek ortak olmuş:

Ey ihtiyaçları gideren Allahım! Bizi dualarını ve şikayetlerini yalnız Sana arzedenlerden eyle. Nefsimizin aceleciliğine kapılıp, faydasız kapıları çalmaktan; boş yere sevinmekten ya da üzülmekten muhafaza buyur. Şükründe, hüznünde ve her anında Sana koşanlardan eyle.

Ey yüzleri aydınlatan Allahım! Yürüdüğümüz yolları ve yaptığımız işleri rahmetin ile kolaylaştır. Kalplerimizi, Seni hakiki manada sevenlerden ve Sana kavuşmayı arzulayanlardan kıl. Bizi her anımızda beraberimizde olduğun bilinci ile yaşayanlardan eyle. 

Ey affetmeyi seven Allahım! Bizi Senin yolunda sağlam adımlarla yürüyenlerden eyle. Mahşer günü bacakları dolananlara benzemekten muhafaza buyur. Sana kavuşmanın ve Senin huzuruna çıkmanın sevinci ile doldur. Rızan ile, mağfiretin ile, şefaatin ile sevindir. 

Ey rahmetiyle sarmalayan Allahım! Gazabından ve gadabından Sana sığınırız. İki cihanda da azabına layık kullarını bizden uzaklaştır. Gittiğimiz her yerde ve paylaştığımız her zamanda; bizi iyi kulların ile karşılaştır. Bizi de iyilerden eyle.

Ey seven, sevilen ve sevindiren Allahım! Bizi sevdiğin kulların arasına kat. Sevdiklerini bize, bizi de sevdiklerine sevdir. Kalplerimizi zikrin ile mutmain kıl. Bedenlerimizi güçlendir. Nefislerimizi doyur. Uzuvlarımızı nurlandır. Dertlerimizi dindir. Hastalıklarımızı şifalandır.

Ey alemlerin Rabbi olan Allahım! Dünya hayatında kalplerimiz Sana dönük olsun ve bedenlerimiz Sana itaat ile çalışsın. Ahiret hayatında yüzlerimiz Sana baksın, gözlerimiz nûrun ile buluşsun ve benliklerimiz muhabbetin ile coşsun. 

Amin.

Zeynep Poyraz: @zeynokoloji