Kur'an seferberliğinin amacı; Kur'an'la olan beraberliğimizi, anlayışımızı, sevgimizi arttırmaktır.
Bunun için hergün en az bir Kur'an sayfasını Arapça aslından ve Türkçe mealinden okuyoruz.
Bunu kolaylaştırmak için her gün hepimiz aynı Kur'an sayfasını okuyoruz.
Okuduğumuz sayfanın Arapça aslını ve mealini paylaşıyoruz. İsteyenler için o sayfayla ilgili tefsir notları, hadisler, Türkçe'de kullandığımız kelimelerle ilgili sözlük çalışması, gramer ve belagat notları, sayfadan gönüle düşenler isimli kısa bir yazı da paylaşıyoruz.
1-Her Gün Bir Kur’ân Sayfasını Arapça Aslından ve Mealinden Okumak: Okumayı bilmeyenler bir internet sitesinden Arapça okunuşu dinleyip meal okuyabilir. Bu; bizim ilk hedefimiz. Böylece iki yıl sonunda hem Arapça orijinalinden, hem de Türkçe mealinden hatim yapmış olacağız. Bu kişiler bir taraftan da Kur’ân okumayı öğrenmeye başlayabilirler. Bunun için kendinize en yakın Kur’ân kursuna gidebilir çok kısa sürede Kuran-ı Kerim okumayı öğrenebilirsiniz.
Arapça bilenler için hedef yarım saat Kur’ân’ın bizzat aslıyla, yani Arapçasıyla meşgul olmak.
Bu hedefi gerçekleştirirken 21 kere okuyanlar varsa bu kadar okumayla sayfayı ezberleyebilirler. (Bunun için okurken ezberleme hedefimiz olmalıdır)
Tam sayfayı ezberleyip o günkü namazlarımızda o sayfayı okuyarak tekrar edebiliriz. Sonra tekrar etmediğimiz için unutacak olsak da bu çalışma daha sonra zihnimizde bir Kur’ân haritası oluşmasına yardım edecektir.
Tam sayfayı ezberleyemesek de, yarım sayfayı, ya da 5 satırı, hiç olmadı bir ayeti ezberleyebiliriz.
Korkmayın, deneyin. Başardığınızı göreceksiniz.
2- Not Almak: Bu sayfayı mealden okuduğumuzda anlamadığımız, bizi şaşırtan şeylerle karşılaşabiliriz. Bunları tefsirlerden araştırmaya vaktimiz varsa taze taze araştıralım. Yoksa günlüğümüze not alalım. Her hafta sonu okumaya ara verdiğimiz iki günlük telafi günlerinde bunları tefsirlerden araştıracak vaktimiz olacaktır. Bunu da yetiştiremezsek hatimimiz bittiğinde müsait olduğumuz zamanlarda bunları sırayla araştırabiliriz.
3- Kelime: Arapça alt yapısı olanlar okudukları sayfadaki bilmedikleri kelimeleri, manalarına bakmış olsalar da not almalı, zaman zaman bu kelimelerin manalarını tekrarlamalıdırlar.
Arapça altyapısı olmayanlar da bu kelimelerden Türkçe’de kullandıklarımızı tanımaya çalışabilirler. (Türkçe Konuşanlar İçin Kur’ân’ı Anlayarak Okuma Rehberi 1 ve 2 , Kur'an'ın Merkezindeki Türkçe Kelimeler kitapları bu konuda çok yardımcı olacaktır)
4- Cevher Ayetler: Meal okurken etkilendiğiniz ayetleri not alıp cevher ayetlerimiz olarak Arapçasıyla, mealiyle ezberleyebiliriz.
5- Sayfanın verdiği mesajlar üzerinde düşünmek ve yazmak: Sayfada geçen ayetlerin bize ne dediği, bizden ne istediği üzerinde tefekkür edip bunları not alabiliriz. Böyle çalışmalar Kur’ân’la irtibatımızı kuvvetlendirir, ileride tekrar okuduğumuzda ışık tutar.
6- Paylaşılan Notları Okumak: Fazla vakti olmayıp, meal veya tefsirlere bakamayan arkadaşlarla o günkü sayfayla ilgili önemli gördüğümüz bilgileri paylaşmak istiyoruz. Bunun için önemli gördüğümüz, bazen de kolayca ulaşılmayacak bilgileri seçiyoruz. Hepimizin alt yapısının farklı olması sebebiyle bu notlar özellikle Arapça bilgisi olmayanlar için biraz ağır ve anlaşılmaz olabilir. Bu notların okunması zorunlu değildir.
O gün paylaşılan sayfayı okuyarak her zaman bize eşlik edebilirsiniz.
Eksik olduğunuz sayfalar için birkaç önerimiz var:
İstediğiniz bir hocadan o güne ait Kur’ân sayfasının okuyuşunu dinleyip, web sitemizden meal, tefsir ve istediğiniz diğer çalışmaları okuyabilirsiniz. Bu arada en yakın Kur’ân Kursu’na giderek kısa zamanda Kur’ân okumayı da öğrenebilirsiniz.